Индира права атракција у селу: Ној и коза нераздвојни пријатељи

ГС
Индира права атракција у селу: Ној и коза нераздвојни пријатељи

Роксанда Ивановић на свом имању у селу Тополница гаји животиње, а посебно мјесто у њеном срцу заузима ној Индира, која је у домаћинство породице Ивановић дошла прије 19 година.

Женка ноја коју су назвали Индира, са још 12 нојева у село Тополница дошла је из Мађарске са свега шест мјесеци, пише Еспресо. Роксанда Ивановић своју отпремнину коју је узела напуштајући фабрику тада, жељела је баш да уложи у куповину ових животиња које одувијек јако вољела.

- Јако волим животиње. Имам их на свом имању доста. Што својих што удомим сваку која нема свој дом. Тако сам из радозналости пре свега и што ми је било занимљиво тада, пожелела да имам и нојеве. Тако да је 2004. године ово била прва и једина фарма нојева у овом крају, па је представљала и праву атракцију. У почетку нам је било мало теже за одржавање док се нисмо прилагодили, јер су то животиње које не припадају овом подневљу. Требало је да се привикну на нас, на услове, на људе, децу који су долазили да их виде да се фотографишу, али и ми на њихове потребе - прича Роксанда и наставља:

- Међутим, како су године пролазиле, фарма се смањивала и данас је остала само наша љубимица Индира. Она ужива, прилагодила се и дружи са свим животињама у свом ограђеном простору. Највише јој прија коза Мина са својим јарићима, увек су ту поред ње, ту је и остала живина, куце, маце... Најмање воли краве, морам да признам али привикава се још на њихово присуство. Иначе, воли пажњу, јер зна да јој се поклања - каже Роксанда која са посебном љубављу храни Индиру кукурузом, уз напомену да јој је омиљена храна дјетелина, али и воће и поврће.

- Ово су јако отпорне животиње и на услове али болести. Квалитетне су како нихово перије које јако скупо, кожа, користе се чак и нокти, јаја, месо које кажу да је јако квалитетно и укусно. Ми смо остале продали, пар је угинуло и остала нам је само Индира коју пазимо као мало воде на длану - кроз смијех прича ова жена, која са великом љубављу приступа и свакој другој животињи коју има у дворишту.

- Највећа је радост када ми деца дођу. Ћерка је у Нишу, син у Зрењанину ради, па када стигну колика је њихова радост када виде своју љубимицу, толико се и Индира њима обрадује на свој начин - истиче Роксанда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана