Има се, може се: Откривамо ко живи дуже - расипници или штедише, ово ће вас изненадити!

ГС
Има се, може се: Откривамо ко живи дуже - расипници или штедише, ово ће вас изненадити!

Нова студија показује да су потрошачи задовољнији својим животом, али штедише су мудрије. Анкета спроведена међу 2000 америчких купаца показала је да се 56% Американаца сматра ‘потрошачима’ – расипачима за ствари које стварно желе, док се 34% идентификовало као ‘штедише’ који неће куповати све док оно што желе не буде на снижењу или постане нужност. Такође, 10% није тврдило да су ниједна од врста купаца.

Можда није изненађујуће, али откривено је да потрошачи троше више новца на небитне ствари током било које недjеље скоро двоструко од онога што потроше штедише (621 долар, у поређењу с 348 долара). С друге стране, показало се да штедише издвајају мање од свог укупног прихода за небитне куповине од потрошача (18%, у поређењу с 22%).

У поређењу са штедишама, показало се да су потрошачи задовољнији својим везама (78% односно 63%), пословним животом (78% односно 57%) и личним животом (77% односно 71%). Занимљиво, потрошачи су такође били задовољнији својим финансијским животом од штедиша (73% односно 56%). Али, штедише би могле да имају и предност када је у питању управљање новцем – само 29% њиховог укупног годишњег прихода користи се за куповину, док потрошачи троше до 38% свог прихода.

 И упркос њиховој склоности трошењу, потрошачи ће вjероватније од просjека узети у обзир финансијски ефекат велике куповине (61%). Ставке о којима људи највише размишљају и истражују су лична електроника (59%), возила (50%) и одмор (40%). За 32% потрошача, опрема за фитнес или рекреацију врло је разматрана куповина, док ће 34% штедиша вjероватно направити буџет пре куповине кућних апарата, пише Њујорк Тајмс

Прије велике куповине испитаници често размишљају о томе колико ће им предмет који купе трајати (61%), колико често ће се користити (57%) и хоће ли добити најбољу цијену (55%). Троје од 10 разматра доступност финансирања или могућности плаћања током времена прије велике куповине. Велике куповине тада су дефинисане као ‘свака куповина’ која у просјеку премашује 1762 долара, а многе од тих куповина захтјевају скоро 12 сати истраживања. У просjеку ће људи одложити своје велике одлуке о куповини 17 дана како би причекали и видјели хоће ли се то наћи у продаји.

‘На неки начин, има смисла да се људи осећају срећнијима када троше више’, рекла је Кристин Робертс, извршна потпредседница и председница у Цитизенс Паy, ‘Али, више трошења није нужно исто што и одговорно трошење. Оно што је стварно важно је ниво свјесности коју људи имају и утицај који њихове куповине имају на њихову финансијску егзистенцију’.

Резултати су такође открили неке универзалне карактеристике за све купце. Више од трећине (37%) рекло је да планира свој буџет на недељној бази, а 9% то ради свакодневно. Двоје од троје од ових тврди да су ‘строги’ у својим плановима потрошње. Многи испитаници деле сличне личне финансијске циљеве, укључујући израду пензионог плана (53%), изградњу фонда за хитне случајеве (52%), изградњу инвестицијског портфеља (47%) и могу ли да приуште дом (41%).

Троје од четири такође је тврдило да им је лако уочити разлику између ствари које ‘желе’ и ствари које су им ‘потребне’. Наравно, 78% се сложило да је задовољавајуће када себи могу приуштити обоје. Четири од 10 (40%) такође је навело да су већ планирали свој овогодишњи буџет, издвајајући просечно 1792 долара за поклоне. Међу онима који планирају празнике унапред, потрошачи већ планирају да купе 13 артикала, у поређењу с 9 артикала за штедише.

Три четвртине (74%) ових празничних купаца тврдило је да су били добри дариваоци, док је само 8% оних који су признали да су били ужасни у томе. Скоро 4 од 10 (39%) ове године планирају да користе услуге купи сада плати касније или услуге плаћања преко времена за куповину током празника. Међутим, 43% је изјавило да не користи ове услуге више током сезоне празничне куповине у поређењу с остатком године, преноси Вечерњи лист.

‘Празнично време је најбоље време за људе да потроше много новца одједном’, наставила је Робертс, ‘Препоручујемо да људи сами себи осмисле свеобухватан буџет и запитају се који фактори задовољавају њихове празничне куповине, било за њих саме или за људе којима планирају да поклоне’.

Главни фактори  који се узимају у обзир за велике куповине:

Колико ће трајати – 61%
Колико често ће се користити – 57%
Добијам ли најбољу цену/нагодбу – 55%
С којим гаранцијама долази – 52%
За шта ће се користити – 45%
Колико је то потребно управо сада – 32%
Могућности финансирања или плаћања током времена – 30%
Како ће то утицати на мој буџет– 30%
Хоће ли побољшати мој животни стил/зараду – 26%
Хоће ли побољшати моје здравље – 20%
Колико често иде у продају – 18%

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана