Гријех који се не опрашта: Шта жене ни за живу главу не смију да раде пред Светог Илију

GS
Гријех који се не опрашта: Шта жене ни за живу главу не смију да раде пред Светог Илију

У петак, 2. августа, обиљежавамо дан Светог Илије, пророка из Израела који је живио у 9. вијеку прије нове ере и чије име се спомиње у Курану, Библији и Талмуду.

Према предању, приликом његовог рођења, отац Сабах је видео анђеле који су обавијали малог Илију огњем и хранили га пламеном, што је симболизовало његов пламени карактер и моћ огња. Са преласком Срба у хришћанство, многе особине старог бога Перуна пренијете су на Светог Илију, укључујући управљање муњама и громовима. 

Свети Илија носи епитет Громовника због своје повезаности са громовима и муњама. Према народном вјеровању, он је бог који управља грмљавином, а ватрена кола која вуче на небу симболизују његову моћ. Грмљавина коју чујемо заправо је звук његових ватрених кола која се крећу кроз небеса.

Такође, постоји обичај који налаже да жене не перу кошуље три дана прије и три дана послије Светог Илије. Овај обичај се темељи на вјеровању да би прање одела током овог периода могло довести до њиховог оштећења, односно "искрза" или оштећења. Према народним вјеровањима, овај период се такође сматра посебно осетљивим, па се сматра да би активности попут прања могла изазвати лоше посљедице или несрећу.

Вјерује се да би Свети Илија уништио све пред собом када би знао да је његов дан, али му његова сестра, Огњена Марија, не дозвољава да то сазна. Према народном веровању, Свети Илија вози ватрена кола која вуче четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина се доживљава као тутњава његових кола која се крећу по небу, због чега се на иконама често приказује Свети Илија у ватреним колима како лети ка небу.

У Србији је Свети Илија некада био заштитник ваздухопловаца. Иако је током комунизма ова слава занемарена, поново је почела да се слави од 1992. године. Дан Светог Илије такође означава промену времена: до подне је лето, док од подне постаје јесен, због чега се након овог дана више не купа у рекама, како пише "Црквени календар". Стога се често користи изрека: "Од Светог Илије сунце милије."

Три дана пре и три дана послије Светог Илије називају се кресови, када жене не перу кошуље како се не би оштетиле. Такође, на дан Светог Илије се не улази у винограде, а вјерује се да ни орлови тих дана не пију воду, већ само лете кроз ваздух, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана