Грешка коју мајке често праве

ГС
Foto: Pixabay

Када причамо о породичним односима, васпитање које не одговара правилном развоју дјетета може довести до формирања такозваног комплекса “мушкарац-дијете”.

Ако отац мајци не пружа емоционалну подршку и пажњу, она може да почне да их тражи у свом дјетету, стварајући тако дубљу везу него што је потребно. Дакле, мајка може постати превише брижна и својом пажњом “угушити” сина, везујући га за себе и онемогућавајући да се он ријеши осјећаја зависности од ње.

Као дијете тако компулсивне мајке, једноставно не може да живи сам. Мајка ће стално исправљати све грешке и доносити све важне животне одлуке за вас све док јој то допуштате. Јунг је јасно описао тај однос.

"И ево човјека који стоји испред вас, живи у прошлости и покушава да побјегне из овог хладног и суровог свијета, који не може да разумије. Његова мајка је често поред њега, не показујући ни најмању забринутост због чињенице да је њен син требало да одрасте као мушкарац – и не чини ништа да му помогне да одрасте и оснује своју породицу. Свједок сте неке врсте завјере између мајке и сина и видите како њих двоје помажу један другоме да преваре стварни живот. Он чини само низ малих покушаја да се ослободи, јер су његова иницијатива и издржљивост парализовани тајним сјећањем да се мир и срећа могу добити само од мајке… То намеће одређене захтјеве човјековој мушкости, његовој ревности и, изнад свега, његовој храбрости и одлучности да све стави на коцку. Да би то урадио, биће му потребна подршка издајничког Ероса, који је у стању да заборави мајку и преживи прекид с првом љубављу свог живота”.

Та мисао је врло дубока и некима се њено постојање може учинити нереалним, али поента је у томе да мајке које подижу издржавану дјецу све то раде свјесно, жељеле оне то да признају или не.

Њихови синови нису у стању да пронађу праву срећу изван мајчиног крила, јер их мајке ометају на сваки могући начин. Сам мајчин комплекс, када се детаљно испита, прилично је шокантан.

Неки мушкарци заиста нису у стању да постигну психолошку зрелост због недостатка оца и онога што им је потребно од њега. Али, за успјешан и самосталан живот такви мушкарци треба да се ријеше зависности коју њихова мајка осјећа према њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана