Глумац који је живио као да га је неко проклео: "Узалуд смо Милена и ја преклињали, поп Маца нам је убио мајку"

GS
Глумац који је живио као да га је неко проклео: "Узалуд смо Милена и ја преклињали, поп Маца нам је убио мајку"

Нико није имао несрећније дjетињство од Михаила Мише Јанкетића, српског глумца који је преминуо у мају 2019. године.

Његов отац Радомир је био правник, а мајка Милица учитељица. Пошто је био у партизанима, Радомира су четници одвели у заточеништво. Успио је да побjегне у Грчку и да се придружи партизанима, али пред крај рата га је случајно убио један Грк.

Мајку су четници осудили на 21 годину робије, али ју је убио четнички главар, поп Милорад Вукојичић звани Маца, са ким је ишла у гимназију. Иако је био мали, морао је да брине о сестри Милени, а највећи дио дjетињства је провео у сиротиштима.

Учитељица је хтjела да му каже гдjе живи човек који му је убио мајку, али он то није желио да зна. Глумачку каријеру је започео као пjевач. У почетку је пjевао пjесму о сирочету које је дозивало мајку, а касније је напредовао. Са дванаест година је имао путујуће позориште и наступао је са својим вршњацима. Циганка му је гледала у длан и рекла је његовој стрини да ће постати познат и да ће сви у Југославији знати његово име.

"Мајка је радила на пошти. И тог дана кад смо испраћали колону партизана и дочекивали колону Немаца, мајка је од наших добила задатак да остане. Да и даље ради на пошти. Иако за Немце... јер ће наши опет доћи. Једнога дана испратили смо и колону Немаца. Са друге стране у град је ушла колона четника. Моја мајка Милица радила и даље на пошти. Сада за четнике. Убрзо су почели да је позивају у команду. Препознао ју је четнички главар, поп Маца. Некада су заједно ишли у гимназију. Поп Маца је у Пљевљима пронашао још неколико партизанских жена", испричао је Јанкетић једном приликом за ТВ Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана