Фатална Београђанка која је узела дечка ћерки најмоћније жене на свијету

Kurir
Foto: Printscreen

Прича у којој су главни актери британска верзија Кенедијевих, ћерка Маргарет Тачер, најбољи пријатељ Винстона Черчила, један замало Џејмс Бонд и једна фатална Београђанка засигурно звучи као нешто што бисмо гледали на Нетфликсу. Ево како је једна Лолица Азуцки из Београда уздрмала аристократске кругове Лондона и постала икона британског џет-сета 80-их.

Прича у којој су главни актери британска верзија Кенедијевих, ћерка Маргарет Тачер, најбољи пријатељ Винстона Черчила, један замало Џејмс Бонд и једна фатална Београђанка засигурно звучи као нешто што бисмо гледали на Нетфликсу. Ево како је једна Лолица Азуцки из Београда уздрмала аристократске кругове Лондона и постала икона британског џет-сета 80-их.

Лолица Ејткин (71) рођена је у Београду као Оливера Азуцки и од малих ногу се издвајала по својој необичности. Осамдесетих година прошлог вијека у аристократским круговима Лондона свако је добро знао име Лолице Ејткин  која је тамо отишла на колеџ да би наводно “преотела” дечка ћерки Маргарет Тачер. Ово је само дијелић њене узбудљиве и веома замршене животне приче, зато, хајде да кренемо од почетка.

Како је писао Гардиан, Лолица Азуцки се у петој години преселила у Швајцарску, а када је напунила 20 насљедила је очев уносан бизнис, пише City Magazine.

“Зарађивала сам много новца до своје 23. Била сам успешна и веома амбициозна”, изјавила је тада.

Заљубила се у човјека којег је одмах завела

Године 1977. Лолица је упознала Џонатана Ејткена у ексклузивном ноћном клубу Анабел у Лондону. На подијуму за плес шапнула му је на уво: “Волела бих да знаш да си ти човек за кога ћу се удати”. То не би било ништа страшно ни епохално погрешно, да Ејткен у то вријеме није излазио са Керол Тачер, ћерком британске “челичне леди” Маргарет Тачер.

Управо у том моменту почиње њен турбулентан живот вриједан сценарија холивудског филма, који је привукао пажњу наше новинарке Мире Адање Полак, па је са Лолицом Ејткин прије десетак година направила документарну емисију.

Златно доба

Како прича у том моменту 57-годишња Лолица, млади лорд Џонатан Ејткин био је 80-их најпожељнији нежења у Европи, звали су га Казанова и његова мајка имала је план да га ожени ћерком Маргарет Тачер. Она говори да је био толико лијеп да су га звали да глуми Џејмса Бонда, а колико је његова породица била утицајна и моћна у Енглеској, говори и чињеница да је његов деда био Черчилов најбољи пријатељ, а отац члан Парламента. Зато и не чуди да љубавна веза са Лолицом није одмах наишла на одобравање његове аристократске породице, па је ова фатална Београђанка ријешила да преузме ствари у своје руке и супротстави се будућој свекрви.

– Није имала шансе! Ја сам једног дана, пошто сам схватила да је у тоталном шоку и да ће бити проблема, отишла код ње и зазвонила на врата ненајваљена, што је у Енглеској тада било незамисливо. Батлер ми је отворио врата сав изненађен и примио ме код Леди Ејткин. Послужила ме је чајем и одмах сам јој рекла: “Слушајте, ја сам дошла с Вама да разговарам. Ја тотално разумијем да не спадам у ваш план, а разумијем и да сте мајка јединца кога обожавате и било која жена да дође, да ће то бити шок за вас. Дошла сам да се договоримо, хоћете ли бити љубазни према мени или ћете ми правити проблеме иза леђа. Јер ћу у том случају и ја вама направити проблеме” – одбрусила је Лолица тог дана Леди Ејткин која је увелико планирала да свог сина Џонатана ожени са Керол Тачер.

Након Лолицине фуриозне сцене, Леди Ејткин била је у шоку, али пошто је Енглескиња, и није никада научила да се некоме тако директно супротстави, рекла је да је прихвата у фамилију и тај дил је поштовала све док је Лолица била у њиховој кући, али чим је отишла, почела је да говори о њој све најгоре.

Џонатан и Лолица су се вјенчали 1979. године у Вестминстерској опатији, цркви која се налази прекопута Парламента у Лондону. Лолица је убрзо остала у другом стању. Била је то тешка трудноћа и била је у болници шест мјесеци прије порођаја због крвног угрушка у близини срца. Близнакиње Александра и Викторија су пријевремено рођене и Лолица је, како пише Гардиан, након порођаја пала у депресију. Даилy Миррор је открио да је Ејткен убрзо након рођења близнакиња имао аферу са Полом Струдвик, проститутком. Лолица је упркос свему остала уз њега.

Након те депресивне епизоде, Лолица је давала све од себе да се уклопи у аристократске кругове Лондона. Гламурозна, добро се уклопила у улогу жене политичара, организовала је раскошне вечере, играла тенис, наводно прешла у будизам, али новац изгледа није био довољан за срећу. Лолица и Џонатан су свакога дана били на свечаним вечерама и престижним догађајима и како је сама рекла, ретко су имали прилику да буду насамо и уживају у својој интими. Зато су имали посебан ритуал.

– Џонатан и ја смо излазили сваке недјеље три пута у ресторан и тако смо одржавали наш интиман живот јер смо једино тада имали прилику да разговарамо. Он је пуно радио, и ја сам имала своје обавезе, али смо та три пута у недјељи увек користили да се испричамо – рекла је Лолица која је у срећном браку уживала све док 1995. Џонатан није био принуђен да поднесе оставку на мјесто министра одбране.

Осрамоћени лорд Ејткин

Њен наизглед бајковит живот промјенио је један неистинит исказ на суду и скандал који је потресао енглеску јавност у чијем центру се нашла ова Београђанка рођена као Оливера Азуцки. Лаж њеног мужа да је хотелски рачун у париском хотелу “Риц” платила она, која је тада била у Швајцарској, а не арапски принц, велику наду конзервативаца коштао је губитка мјеста у Парламенту и наравно, свих позиција у високом енглеском друштву. У скандал је била увучена и једна од близнакиња, ћерка Викторија, тада тинејџерка, која је потписала лажну изјаву да је у то вријеме била са мајком у Паризу.

Лорд Ејткен је 1999. осуђен на 18 мјесеци затвора. Прогласио је банкрот, Лолица га је оставила и развела се пошто је у међувремену сазнала да има ванбрачну ћерку из везе са женом једног саудијског милионера.

Вики је морала да прежали татине милионе

Вики са јахте, изгубила је све своје камење (драгуље), сада има рупе на чарапама – стихови су којима је пјевачица Викторија Ејткин (30) у интервјуу за “Политику” 2011. године пред наступ на Егзит фестивалу описала оно што јој се стварно догодило.

– То је поп и денс музика, музика за играње по клубовима – рекла је тада Викторија Ејткин за “Политику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана