Ово су главни разлози зашто се бракови распадају послије љетовања

ГС
Foto: Илустрација

Стручњаци истичу да већина парова подноси захтјев за развод брака послије љетног одмора. Зашто након дуго очекиваног одмора већина парова одлучује да раскине? Да ли проблем настаје када ваш партнер гледа друге жене у купаћим костимима? Или много раније?

Према ријечима бројних психолога, постоје три ствари које су главни окидач ове одлуке.

Некомпатибилност долази до изражаја у слободно вријеме

Дуго очекивани одмор је коначно стигао, али прије него што се то догоди, то треба испланирати. Ова фаза већ може да буде проблематична за многе парове. Често у контексту компромиса говоримо о примјеру односа где једна особа жели да проведе одмор на планини, а друга на мору. У том тренутку се јасно види некомпатибилност партнера, односно "кост брачне неслоге" која је одговорна за подношење захтјева за развод.

Психолози овај проблем објашњавају да често жена која воли да истражује и упознаје друге људе и проводи дан са њима, разгледа нова мјеста, док њен мушкарац остаје у хотелу. Увече се јавља сукоб јер не проводе вријеме заједно. Међусобне притужбе доводе до тога да се партнери емоционално и сексуално дистанцирају.

Финансије или "како плаћамо и како се свађамо"

Не може се порећи да одмори подразумијевају знатне трошкове. Ова чињеница сама по себи ствара велики стрес јер смањује кућни буџет. Да ли треба да изаберете луксузни хотел или јефтин пансион или шатор, кувате или једете домаћу кухињу, да ли оба партнера плаћају подједнако, питања су која могу да направе проблем у односу. Најчешће питање које разара односе је "Ако она/он више воли скупљи одмор, да ли треба да плати више?". Истраживање које је међу туристима спровео сајт холидаyаутос.цом показује да се много чешће свађамо на одмору, а понекад чак и жешће него код куће.

Љубомора

Љубомора и алкохол су добри пријатељи. А управо током одмора туристи највише конзумирају алкохол. Наше кочнице су тада отпуштене, а наш језик постаје "дужи" када је у питању изношење мишљења и притужби. Љубомора на одмору може да се појави у зависности од ситуације у којој се нађемо. Али ако је проблем који већ неко вријеме постоји, вјероватно можете да будете сигурни да ће тада прокључати. Примјер може да буде чак и дивљење мушкарца због других жена у купаћим костимима на плажи. Ако је неко преосјетљив у вези са тим или чак има разлога да буде љубоморан, свађа је иза угла, пише Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана