Ево зашто мачка полуди кад се нађе пред затвореним вратима

GS
Foto: Instagram

Вјероватно сте небројено пута видјели мачку како сједи испред затворених врата и - нервира се! Кад мачка наиђе на затворена врата, она ће покушати да провуче шапу испод њих, да их гребе канџама, па чак и да их напада уз узнемирено мјаукање.

Зашто мачке не воле кад су им врата затворена?

Објашњење овог понашања лежи у еволуцији и самим власницима кућних љубимаца, тврде стручњаци. Ипак, удио у овоме има и мачка, односно њена радозналост и страх да нешто не пропусти, тврде стручњаци.

Мачке су по природи радознале и воле да знају све што се дешава на њиховој територији, укључујући дом у коме живе. Оваква контрола помаже им да опстану у дивљини, али у кући у којој немају непријатеље и не пријети им никаква опасност може да се протумачи чудним, јер мачка има обичај да напада врата.

Мачке воле да контролишу приступ просторима и виталним основним потребама и територији. То не значи да су зле, већ су врста која је и грабљивац и плијен: морају да лове како би преживјеле, али желе да се осјећају безбиједно у свом окружењу. Затворена врата за мачке су све оно што не воле: да немају избора, да немају контролу и да трпе промјене.

Иако мачке не желе нужно да буду укључене у оно што се дешава иза врата, оне желе да знају шта се догађа.

Мачке уживају у пажњи својих власника, а то не допуштају затворена врата. Студија из 2017. каже да већина мачака више воли интеракцију са људима од других стимуланса, укључујући храну и играчке. Ипак, оне не разумију да су затворена врата - привремена. Оне само знају да им је недоступно мјесто коме су раније имале приступ — гдје се осјећају безбиједно, воле да спавају, дремуцкају или једу или било шта по њих лијепо и пријатно.

Кад контролишемо свијет око мачке, стварамо јој стрес.

Да би се смањила анксиозност због затворених врата, власници треба да буду досљедни у томе да мачки од старта онемогуће приступ одређеним дијеловима у дому. Дакле, ако не желите да мачка шета кухињом или трпезаријом, немојте блокирати приступ само када имате посјетиоце. Ове просторије у дому треба увијек да им буду недоступне.

Иако мачке често показују понашање које тражи пажњу због затворених врата, оне понекад могу да буду у правој невољи. Понашање попут махнитог мјаукања, спуштене уши и шиштање указују на то да је мачка узнемирена, па је неопходно посавјетовати се са ветеринаром, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана