Ево шта прво урадити ако вас угризе бијесан пас

GS
Foto: Unsplash

У тренутку када нас уједе бијесан пас, важно је задржати смиреност и донијети брзе, али промишљене кораке како бисмо се носили са ситуацијом.

Када дође до угриза бијесног пса, кључно је задржати смиреност. Прво, повуците повређени дио тијела уназад како бисте спријечили додатне повриједе. Одмах исперите рану водом и сапуном како бисте је очистили, смањујући ризик од инфекције. Хитна медицинска помоћ је неопходна, па одмах позовите хитну помоћ или посјетите љекара.

Важно је прикупити информације о псу, власнику или свједоцима, што ће бити од помоћи љекарима. Идентификација пса може убрзати процес лијечења. Умирите се, придржавајте се препорука стручњака и пружите све информације љекару како бисте осигурали најбољу могућу бригу о повриједи, преноси Глас Српске.

Након пружене хитне медицинске помоћи, важно је пратити препоруке љекара о даљем лијечењу и вакцинацији. Увијек је препоручљиво пријавити инцидент локалној ветеринарској или полицијској служби како би се утврдила безбједност и евентуално предузеле мјере против власника пса.

Емоционална подршка такође игра улогу. Уколико је потребно, потражите савјет од стручњака за ментално здравље како бисте се суочили са стресом и евентуалним страхом од паса у будућности.

Важно је схватити да не кривите самог пса, већ да се фокусирате на бригу о властитом здрављу и процесу оздрављења. Све ове кораке треба предузети заједно како бисте осигурали потпуну сигурност и бригу након инцидента угриза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана