Ево шта никако не смијете да радите на Свету Петку: Сматра се да светитељка ово никако не прашта

ГС
Ево шта никако не смијете да радите на Свету Петку: Сматра се да светитељка ово никако не прашта

Света Петка спада у женске празнике и сматра се веома праведном светитељком која не прашта гријехове.

Док с једне стране пружа милост и помоћ свима који јој се искрено помоле, поготово онима који су болесни и у невољи, она ће казнити оне који овог дана не празнују.

Шта не смије да се ради на Свету Петку?

Жене не би требало да раде тешке физичке послове, да перу веш, шију и тд. Овај дан треба да се сведе на молитву и прославу Свете Петке. Људи који имају здравствене проблеме требало би да се умију освећеном водом или водом са извора Свете Петке. Уз умивање, потребно је и помолити се овој светитељки за коју се вјерује да је посебно милостива према обољелима и немоћнима.

Шта значи уколико сањате Свету Петку?

Чести су снови у којима се појављује Света Петка. Они који су је сањали кажу да су осјетили присуство веома озбиљне жене у црном која их је опомињала. Али шта значе ти снови? Према неким вјеровањима, Света Петка се јавља у сан да би опоменула оне који не живе хришћански, али и да би најавила оздрављење и срећу.

Ко је била Света Петка?

Потицала је из имућне и побожне породице. Имала је брата, који се звао Јевтимије, и који се замонашио веома млад, да би касније постао епископ Мадитски. Још као дјевојчица, док је са мајком одлазила у цркву, она је била веома побожна. Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота, она напусти родитељски дом и оде у Цариград, гдје се замонаши у цркви Свете Софије, а затим се запути у Јорданску пустињу.

Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају вјерујући да ће им залијечити ране и заштитити их од болести.

Параскева је рођена у Епивату, код града Каликратије у Малој Азији, при крају десетог или почетком 11. вијека. По предању, Света Петка је многе године провела у пустињи, у посту и молитви и усамљеничком животу. Предање каже да јој се у сну јавио анђео и упутио у отаџбину да шири вјеру Христову. Зато се Света Петка на иконама представља у монашкој одјећи, са крстом у руци.

На њеном гробу догађала су се чуда. Бугарски цар Јован Асен 1238. по једнима је отео, по другима једноставно пренио мошти свете Параскеве у свој престони град Трново. Кад су Турци освојили Бугарску, мошти су пренијете, по заповјести султана Бајазита, у молдавски град Јаши.

Кнегиња Милица успјела је 1396. да измоли светитељкине мошти и сахрани их у цркви Ружици, на Калемегдану. Султан Сулејман Други пренио је мошти свете Параскеве 1521. у Цариград. Коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти молдавском кнезу Василију Лупулу који их је пренио у Јаши и положио у цркву Света три јерарха, гдје су и данас, пише Стил Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана