Ево како спријечити мучнину током вожње без таблета

Г.С.
Ево како спријечити мучнину током вожње без таблета

Ако вам је често мука током вожње, добро је знати овај трик како то спријечити и уживати у путовању.

Осjећај мучнине може бити врло непријатна појава, поготово у љетње вријеме када се често одлучујемо на далека путовања гдје су мучнине честе. Срећом, Др. Каран Рај, НХС хирург и предавач на Универзитету Сандрленд је у видеу на ТикТоку открио да се мучнина може сузбити на једноставан начин, а ријеч је о мирисању цитруса.

У видеу је коментарисао д.евојку која је рекла да више никада не одлази на пут без лимуна јер јој помаже смањити мучнину, а Рај се сложио с њеном тврдњом, додајући да не само да ће лимун дјеловати, већ би умјесто њега у ту сврху могли користити и неко друго цитрусно воће снажнијег мириса. 

„Када миришете лимун, олфакторни састав препознаје цитрусне ароме. Такође, систем за чуло мириса је уско повезан с лимбичким системом који регулише мучнину. Дакле, мирисање лимуна стимулише лимбички систем за ублажавање мучнине, а снажна арома лимуна повећава пражњење желуца, односно он се празни брже, што значи да ће симптоми мучнине бити мањи“, објаснио је.

Занимљиво је да памтимо мирисе па је лако могуће да, ако сте једном осјетили да се мучнина смањила јер сте мирисали цитрусно воће, велике су шансе да ће ваш мозак имати исту реакцију ако ово поновите следећи пут када се борите против мучнине, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана