Ево како да смањите рачун за струју током љета

ТВ Прва
Ево како да смањите рачун за струју током љета

Уређаји за расхлађивање током врелих љетњих дана буквално нам једу струју и доводе до знатног увећања рачуна.

Електромеханичар Бранко Зрнић открио је трикове како да уштедимо на електричној енергији током врелих љетњих дана.

– Ако уређај ради константно, а мање је снаге, он је и тада велики потрошач електричне енергије. Људе треба обавијестити како да у постојећем стању мање потроше, а да задовоље своје потребе.  Сви расхладни уређаји имају кондензаторе гдје се гас хлади. Кад су топли дани, кад је виша температура, онда тај гас не може брзо да се охлади и улази врућ у систем и тако нон стоп ради. Што је случај код нас.  Да би мање времена трошио електричну енергију, рецимо фрижидер или замрзивач, бар смањите на један подиок. Ако је на двојци, смањите на јединицу. Он ће вам исто хладити, али неће дуго радити. Тако добијате да вам уређај троши дупло мање електричне енергије – објашњава електромеханичар Зрнић.

Истиче да исто важи и за бојлер, а када је клима у питању, јако је важно да је не држимо укључену нон стоп.

– Суштина је да одморимо уређај, да га гасимо чак и на десет до петнаест минута. Нама то неће много значити, али је добро је се спречава прегријевање климе које би могло да доведе и до пожара. Такође је важно и да температуру на клими не држимо ниско, већ као што доктори савјетују – 5 до 7 степени разлике – објашњава Зрнић.

Када је у питању бојлер, објашњава да се вода грије на 60 до 80 степени, међутим, када би се температура само мало смањила, трошило би се и до 50 одсто мање струје, објашњава Зрнић.

– Ако би се гријала вода на 40, 45 степени и да се не расхлађује током купања, као и да се бојлер искључује само током купања довело би бар до 50 одсто уштеде електричне енергије. Само на бојлеру једна четворочлана фамилија може да уштеди и до 25,07 КМ (1500 динара), може само по бојлеру мјесечно. А код фрижидера се може уштедјети и до 150 кw/х – објашњава Зрнић за “Прва” ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана