Екстремно богати не остављају новац својој дjеци у наслиједство

B92
Екстремно богати не остављају новац својој дjеци у наслиједство

Многи бизнисмени, милијаредери и познате личности остављају тестаментом новац и све што посједују својој дјеци. Међутим, има и оних који не мисле да је остављање новца у рукама дјеце најбоља идеја.

Бизнис инсајдер је издвојио неколико таквих личности.

Најџела Лосон

Британска кулинарска водитељка и новинарка, која је унијела револуцију у припремање хране и издала три књиге о кувању, може да се похвали богатством вриједним око 15 милиона долара. Има двоје одрасле дјеце из првог брака и отворено је говорила о томе да им неће оставити свој новац.

“Сигурна сам да моја деца не би требало да имају финанијску сигурност. Људе уништи то што знају да не морају да зарађују новац”, рекла је она једном приликом.

Гордон Ремзи

Власник ланца од 40 ресторана широм свијета Гордон Ремзи једно је од највећих имена у британској ресторанској индустрији. Он је познат по кулинарским телевизијским емисијама као што су “Паклена кухиња” и “Master Chef”. Његово богатство се процијењује на 63 милиона долара, али оно није намијењено његовој дјеци, којих има петоро и која се и даље возе у економској класи, док он са женом Таном авионом лети у првој класи.

“То радим да их не бих размазио. С Таном сам се договорио да дјеца добију 25 одсто нашег новца. Ја сам зарадио то богатство и имао сам среће па поштујем све што данас посједујем”, објаснио је он.

Ештон Кучер

Кучер, чије се богатство процијењује на 200 милиона долара, изјавио је недавно да он и његова супруга Мила Кунис не одвајају новац у фондове за своју дјецу. Он тврди да жели да подржи дјецу у покретању сопственог бизниса, али да она неће имати посебан третман.

“Моја дјеца живе веома лагодним животом, а да тога нису ни свијесни”, рекао је Кучер једном приликом.

Стинг

Познати британски музичар Стинг, који има шесторо дјеце, одлучио је да својим потомцима ускрати своје богатство које се процијењује на 300 милиона долара.

“Рекао сам да им неће остати много новца јер га моја супруга и ја трошимо. Имамо много обавеза и дајемо новац за све што искрсне. Не желим да им оставим новац у фондовима јер ће то бити омча око њиховог врата. Они морају да раде. То сва моја дјеца знају и ријетко кад ме питају за било шта, што ја веома поштујем”, објаснио је он.

Елтон Џон

Његово богатство процијењује се на око 450 милиона, а он и његов супруг имају два сина - Закарија и Елајджу - и не желе да их размазе новцем.

“Дјечаци су живјели невјероватним животом, они нису као остала дјеца и ја се не претварам да је тако. Потребно је имати додир са стварношћу, поштовање према новцу и послу”, изјавио је Елтон.

Оставиће им ипак толико за живот - кућу, аутомобил и довољно новца за основне животне потребе.

Џордж Лукас

Творац серијала филмова “Ратови звијезда” највише новца зарадио је 2012. године када је продао франшизу компанији Дизни за 4,05 милијарди долара, па се сада његово богатство процијењује на 6,4 милијарде долара. Он има четворо дјеце - једну ћерку је усвојио у првом браку, двоје је усвојио сам, и једну ћерку је добио са супругом Мелоди Хобсон 2013. године. Његов портпарол тврди да ће Лукасов новац бити уложен у бројне едукативне добротоворне пројекте.

Мајкл Блумберг

Осим што је један од кандидата на предсједничким изборима у САД 2020. године Блумберг је и оснивач и извршни директор софтверске и медијске компаније “Блумберг Л.П.” и 14. је најбогатија особа на свијету. Већину свог новца уложио је у добротовну организацију “Блуберг филантрофија”. Има двије ћерке Георгину и Ему које обије раде за добротоворне организације.

Марк Закерберг

Оснивач Фејсбука, чије се богатство процијењује на 72 милијарде долара, добио је 2015. године са супругом Присилом ћерку Макс и одмах по њеном рођењу открио је да ће 99 одсто свог богатства дати у добротоврне сврхе јер “жели да она одрасте у бољем свијету” и зато има “моралну одговорност према свој дјеци наредних генерација”.

Бил Гејтс

И он планира да већину свог богатства од 113 милијарди долара поклонити у добротворне сврхе. Он и његова супруга Мелинда посједују највећу добротворну организацију на свијету - Фондација Била и Мелинде Гејтс - која помаже људима да воде “здраве и продуктивне животе”. Имају троје дјеце који тврде да су срећни што неће наслиједити очево богатство. Он ће свакоме од њих оставити по 10 милиона долара, што је свеукупно мање од један одсто свега што посједује.

“Ако оставим дјеци огромну количину новца, нећу им учнити услугу”, увјерен је Гејтс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана