Дјеца нису ваше слуге: Отац Предраг Поповић скренуо пажњу родитељима

GS
Foto: X.com

Отац Предраг Поповић један је од најактуелнијих духовника чије проповиједи се радо гледају и дијеле на друштвеним мрежама.

Овом приликом се осврнуо на васпитање и однос родитеља према својој дјеци:

- Нема вјенчања које сам ја обавио, а да нисам одржао баш ту бесједу младенцима, управо позивајући се на стару индијанску пословицу која каже да су дјеца гости у нашој кући. На нама је да их образујемо, обучемо, васпитамо, нахранимо и пустимо да иду даље.

Из наше гордости, и нашег егоцентризма, и наше неспособности да се другом бићу повјеримо и препустимо у потпуности, ми присвајамо нешто, у ствари неког за нешто, и од дјеце, која су слободне личности, правимо некога ко ће нама да служи!

Много одраслих долази са проблемима са родитељима који их уцјењују и говоре: „Ти си под мојим кровом, ја сам тебе хранио, ти ћеш мене кад ја остарим…“ Па чекај, шта си ти рађао? Слугу?

Значи, ни једно дијете не треба да служи родитељима из морања већ из љубави.

Ја, рецимо, имам фићу. И ја кад сам га правио како сам већ хтио, ја сам направио да буде двосјед. И Павле приђе и каже: „А гдје ћемо ми?“ Који ви? Ви ћете да идете, да одрастете, ово је за мене и за Ивану. Ви ћете да возите већ своје и друго, кола за вас су они тамо каравани, да вас потоваримо и да тјерамо.

Дјеца морају да знају да ја и супруга постојимо и ван њих. Да смо постојали и прије њих и да ћемо постојати и послије, док они буду били у својим породицама. Тек онда ће они жељети заједницу са нама - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана