Дирљива прича о керуши која је послије "Олује" прешла 500 километара и пронашла своју породицу

Г.С.
Дирљива прича о керуши која је послије "Олује" прешла 500 километара и пронашла своју породицу

Доказ да вјечну љубав између пса и човјека не може да прекине чак ни рат је керуша Дена и њен подухват у којем је прешла 500 километара, неколико десетина градова и неколико ријека како би дошла до својих Радановића.

Њени власници, породица Радановић жијела је у Петрињи, на Банији, гдје су је 1991. добили као штене од комшија, а њихова дјеца надијенула су јој име. Кућа Радановића постала је њен дом.

Међутим, четири године касније, наступила је "Олуја", али и борба за голи живот, те су колоне српских избјеглица из Хрватске хрлиле ка Србији, а Дена је у свом том хаосу остала у дворишту куће у Петрињи сама.

Радановићи су се обрели у избјегличком центру у Руми, покушавајући да организују нормалан живот. Глава породице Милан се запослио као возач аутобуса и некако су састављали крај с крајем. Ипак, туга за Деном била је велика, и њихова срећа никада није била потпуна. Мислили су да је више никада неће видјети.

Керуша Дена није мислила тако. Након 139 дана лутања и пређених 500 километара од Петриње до Руме, успјела је да пронађе своје власнике који ниси у том егзодусу стигли да га поведу са собом.

Прошла је кроз градове Двор, Нови, Приједор, Бањалука, Прњавор, Дервента, Модрича, Брчко, Бијељина, Богатић, Сремска Митровица. На путу су јој се испријечиле реке Уна, Сана, Врбас, Босна, Дрина, Сава. Препреке су биле мале каква је била љубав која ју је вукла да пронађе своје власнике.

– Пред нову 1996. годину, тачно 22. децембра, у собу је утрчао син Горан и бескрајно узбуђен рекао: Мама, дошла нам је Дена! – испричала је Душанка, и додаје да у првом тренутку керушу није могла да препозна јер је много смршала, а шапе су јој биле крваве и без ноктију.

У Руми се Дена оштенила и донијела на свијет петоро кучића. Штенад су поклоњена Румљанима, а она је одлетјела у Канаду са својим власницима.

- Дјеца су јасно рекла да без ње неће да иду. То сам и саопштио службеници у канадској амбасади у Београду, која ме је и изненадила и обрадовала у исто вријеме својим одговором: "Ми о вашој керуши све знамо и све ћемо учинити да и она путује са вама, ништа не брините". Тако је и било - рекао је Милан.

Нажалост, Дена је угинула, али Радановићи и даље чувају њен пепео у свом дому, преноси Луфтика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана