Девет савјета за брзо опуштање

ГС
Девет савјета за брзо опуштање

Апсолутно свима се догађају стресне ситуације без обзира радили неки одговоран посао или садили цвијеће. Људи, посао или финанцијска ситуација могу нас понекад у секунди довести до лудила. Приједлоге како си помоћи баш у тим тренуцима доносимо вам у овом тексту.

Уз сљедећих 9 савјета свакодневно си можете приуштити опуштајуће паузе у којима ћете  сакупити снагу за даље побједе.

1. Угљикохидрати

Грицкалице пуне угљикохидрата помажу организму у стварању серотонина који дјелујући кроз мозак доводе до смиреног стања. Тај процес би једино могли пореметити протеини, стога их ваља избјегавати. За смирење нису добре ни масноће, јер оне успоравају овај цијели процес у којем се ствара серотонин. Требало би јести ниско калоричне крекере, грицкалице од сира, желе, гумене бомбоне и сладолед. Касније ћемо мислити на калорије!

2. Дисање

У тренуцима лудила можете се већ с неколико дубоких удисаја смирити. Наиме, кисик у организму опушта тијело и мишиће те рашчишћава мисли у мозгу. Битно је да се концентрирате на дисање и тако ћете брзо заборавити што вас је узнемирило.

3. Шетња

Ходање је такође један од начина на који можете избацити стрес. Чак и 5 до 15 минута шетње помаже тијелу да се растерети. Наиме, такав једноставни облик вјежбе потиче кардиоваскуларни систем да створи тијелу нову енергију, а што имате више енергије то ћете се лакше носити са психичким потешкоћама које узрокују стрес.

4. Мирис

Занимљиво је колико мирис утиче на расположење. И тешко је рећи који тачно, јер свакоме паше неки други. Стога се требате препустити свом осјећају и наћи си одговарајући мирис који ће вас одмах смирити. То би могао бити мирис јабуке који вас подсјећа на баку и дјетињство или мирис лаванде који вас одведе на море. Истражите сами!

5. Плач

Можда није идеалан савјет за мушкарце, али за жене свакако је. Чак 85 % жена је рекло да се боље осјећа након што се исплаче. Дакле и то је начин на који се лако можете смирити, а кључне су сузе кроз које излази накупљени стрес.

6. Глазба

Заборавити на проблеме и тако се опустити можете и уз музику. Одаберете си жанр који вам тог трена одговара, навијете музику и одлутајте мислима. Још када би уз исту могли заплесати стрес би засигурно истог трена нестао. Осјећат ћете се препорођено након тога.

7. Бројање

Ако сте особа која лако плане када је под стресом тада бисте могли пробати с дјечјом бројалицом. Је л’ знате оно када вас дијете гњави када ћете стићи на неко мјесто или му се жури на WЦ па да му забавите мозак кажете да броји до 5 или настави бројати унедоглед – е па исти систем би могао помоћи и вама. Само крените бројати и заборавит ћете због чега сте се узнемирили.

8. Визуализација

У ситуацијама када се можете повући од људи и примирити на неком мјесту које вам одговара, пробајте склопити очи и одлутати на вама идеално, мирно мјесто. Замислите море, планине, водопад или што год вам даје осјећај мира и будите одређено вријеме на том мјесту. Само 5 минута одмака од реалности ће вас потпуно смирити.

9. Разговор

Овиси о типу особе, јесте ли затворени или отворени тип, али сватко си сигурно може наћи особу којој вјерује и уз коју се може опустити тако да јој пренесе све што је мори. Тако се често долази и до рјешења неке стресне ситуације или си једноставно олакшате терет који носите на леђима самим тиме што се га подијелили с неким.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана