Девет лекција које кћерке науче од очева

ГС
Foto: Pixabay

Очеви су изузетно важне фигуре у животима својих кћерки. Они су то да им својим примјером покажу да улога оца у породици није само да гледају утакмице, већ да равноправно учествују у породичном животу, обављајући и оне послове који су, пословично, намијењени мајкама.

Ово су лекције којима сваки отац треба да научи своје женско дијете

Да је посебна и њему најважнија

Свако дијете је јединствено, али оно то неће сазнати све док му ви својим понашањем то не покажете. Између осталог, задатак оца је да помогне својој кћерки да открије свој прави идентитет и да схвати да је посебна (и њему најважнија) у сваком погледу. Отац треба да прихвати и воли своје дијете онаквим какво јесте. Таква љубав и подршка омогућавају да дијете развија своје склоности и самопоуздање, да стекне осећај за праве вриједности и да се оствари у животу.

Да заслужује само најбоље у животу

Природно, сваки родитељ жели само најбоље свом дјетету, а да би се то и остварило, дјеца, а нарочито женска, морају да науче да вјерују у себе. Улога оца јесте да волећи своје “дјевојке” (кћерку и њену мајку) покаже свом дјетету како се воли и како се ужива у садашњем тренутку. Такође, отац треба да научи кћерку да је срећа у ономе што особу чини задовољном и да она не зависи од мишљења и критеријума других људи.

Да буде довољно јака

Једна од најважнијих ствари коју отац треба да научи кћерку јесте да вјерује у сопствену снагу. Вјерујући сопственим способностима, превазићи ће страх од неуспјеха и стећи храброст потребну да се ухвати у коштац са проблемима, ма какви они били. У оквиру овог процеса, отац треба да научи кћерку да ће се у животу неминовно суочавати са падовима и неуспјесима, али да то не смије да осујети њене нове покушаје. Очеви су велики ауторитети кћеркама и многе дјевојчице се често угледају на њих.

Да треба слободно да износи своје мишљење

Превазилажење страха да се каже шта се мисли и осјећа никада није лако, подједнако за дјецу и одрасле. Људи оклијевају да изнесу своја стварна мишљења/осјећања, јер не желе да повриједе, разочарају или разљуте друге. Због тога, отац треба да помогне својој кћерки да преброди овај страх и да без страха изнесе шта мисли и како се осјећа, прије свега у кругу своје породице.

Да треба да буде самодисциплинована

Самодисциплина је једна од најважнијих и најкориснијих вјештина којом треба да влада сваки човјек. Она се стиче прије свега у породици, при чему отац игра врло битну улогу у изграђивању унутрашње снаге и самоконтроле код своје дјевојчице. Као и све најважније животне лекције и ова се учи на примјерима. Очева одлучност и посвећеност ономе што ради биће сасвим довољна да научи дијете дисциплини. Ипак, у васпитавању пронађите праву равнотежу између превише пријатељског односа и превелике строгости.

Да научи како да се одбрани

Отац је одувијек био заштитник куће, онај који пружа сигурност свим члановима породице. Али, имајући у виду данашњи начин живота, сви укућани, без обзира на пол треба да науче како да се заштите себе од неугодних и ризичних ситуација. Управо због тога, отац треба да научи своју кћерку како да се одбрани од негативних утицаја и потенцијалних опасности. Будући да живот доноси многе непредвидљиве ситуације и кћерке треба да науче да одбране своје интересе и онда када нема мушкарца поред њих.

Да буде независна

И ова лекција спада међу најважније у животу. Кћерка треба да схвати да не мора да зависи од мушкарца, ни на који начин. То ће постићи тако што ће је подстицати у њеним хтјењима и интересовањима, помагати јој у рјешавању задатака, али само до оне мјере колико је потребно да она сама настави гдје је запела.

Да изгради самопоуздање

Самопоуздање је карта за животну срећу и добро здравље. Да би помогао својој кћерки да израсте у сигурну особу, отац треба да је хвали, али прво њену интелигенцију и способност, па тек онда изглед. Наравно, поред тога дјевојчица треба да осјети да је вољена и поштована, што ће помоћи да се изгради емотивна интелигенција.

Да је права љубав безусловна

Иако многи кажу да је родитељство једна од најтежих животних улога, она вам уједно даје прилику да омогућите дјетету да осјети снагу безусловне љубави. Вољети безусловно значи давати, без очекивања да ћете ишта добити заузврат. Буде ли отац безусловно волио своју кћерку, она ће израсти у особу с позитивним ставом према мушком роду. Ако се овоме придодају све претходно научене лекције, то би могао бити добар основ да ће ваша мезимица једног дана направити добар избор партнера, преноси Stil.kurir.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана