Данас је најдепресивнији дан у години: Мит или истина?

ГС
Данас је најдепресивнији дан у години: Мит или истина?

Такозвани Плави понедјељак најдепресивнији је дан у години. Иако Плави понедјељак нема фиксни датум, обично је трећи понедјељак у јануару. Но, је ли ово заиста најтмурнији дан у години?

Плави понедјељак – поријекло и значење

Заронимо у поријекло Плавог понедјељка, концепта који наводно потиче из 2005. године када га је психолог Цлифф Арналл осмислио као дио маркетиншке кампање за сада непостојећу фирму Скy Травел.

Арналл је смислио сложену формулу, узимајући у обзир вријеме, дугове, плату, постпразнични период, неуспјеле одлуке, мотивацију и потребу за акцијом.

Идеја је била да најтмурнији дан у години обиљеже лоше вријеме, кривња због одлука, новчане бриге и суров повратак у стварност након празника.

Међутим, стручњаци тврде да је варијабле које је Арналл разматрао немогуће универзално измјерити, што једначину чини ненаучном. Вријеме у Њујорку драстично се разликује од Бригхтона или Сиднеја. Упркос упитном поријеклу, Плави понедјељак је заживио, а разне интернетске странице нуде савјете како се с њим суочити.

Штетна иницијатива               

Иако ове иницијативе могу имати добре намјере, могле би ненамјерно погоршати тјескобу и депресију код оних који се већ боре с тим. Стално спомињање овог наводно тмурног дана може створити непотребан притисак.

Сам Арналл, осврћући се на своју креацију, признаје да је Плави понедјељак у почетку био замишљен као изазов за превладавање постпразничног "блуеса", али признаје његов потенцијал као самоиспуњавајућег пророчанства, што га чини контрапродуктивним, преноси "Крени здраво".

Упркос својим несигурним почецима, Плави понедјељак постао је константа у интернетској култури, прелазећи границу између тога да јануар учини тмурнијим и пружи платформу за отворене расправе о менталном здрављу. За неке фирме то је прилика за повећање продаје током овог мјесеца.

Занемарите помпе о Плавом понедјељку, фокусирајте се на уживање у дану, а ако су ваше новогодишње одлуке пропале, размислите о прилици да се вратите на прави пут својим темпом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана