Дан заљубљених и пандемија - како избјећи свађу?

ГС
Foto: Агенције

Пандемија је велик терет у односима међу паровима. Везе које су и прије тога биле у кризи, неће преживјети пандемију, сматрају неки стручњаци.

"Корона је велики тест издржљивости за парове", каже берлински психолог и аутор неколико књига на тему љубав и партнерство Волфганг Кригер. Због локдауна и рада од куће, многи парови проводе много више времена заједно него што је то био случај пре пандемије. За лоше расположење се брзо окриви партнер и свађе су неминовне.

Однос нагризају ситнице попут: "ко ће да опере посуђе" али и до озбиљне свађе. "Живци су танки, врло брзо долази до варница. Многе везе које су и до пандемије биле "на танким ногама" неће преживјети ово раздобље. Очекујем талас развода и прекида веза након пандемије", каже Кригер.

Терет на леђима жена

Током пандемије су на видело изашле неке старе подјеле улога. "У Њемачкој свеприсутна традиционална подјела улога довела је дотле да већина послова око наставе у кући и бриге око деце остаје на леђима жена“, каже социолошкиња Мине Кин из Института за демографска истраживања "Макс Планк" у Ростоку. Она тражи да политика поведе рачуна о томе када буде доносила одлуке о новим мерама.

Томе треба додати један други феномен: смртност током пандемије је многе, како сматра Кристине Бакхаус, психолошкиња из Франкфурта, нагнала да размисле и поставе себи питање: да ли желе да остатак живота проведу с особом с којом се не слажу.

"Не кривити увијек другог"

Има и супротних примера: парови који се добро разумеју али до сада нису имали довољно времена једно за друго, због новог начина рада одједном много времена проводе заједно што се доживљава као побољшање животног квалитета. Многи парови тако поново научили да међусобно комуницирају. "Тако настаје нова врста односа и поверења у партнера. Психотерапеут Кригер сматра да је потребно радити више на себи а не да се за свако лоше расположење кривити партне.

У сваком случају, Дан заљубљених, без обзира на све резерве које постоје према том празнику, добар је повод за смањење напетости, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана