Да ли треба заиста пити воду чим отворимо очи?

Г.С.
Foto: Илустрација

Вода је есенцијална хранљива материја, што значи да је ваше тијело не може само произвести довољно да задовољи своје основне потребе.

Знамо да је конзумирање воде од изузетне важности, али ево занимљивог питања: да ли је битно и вријеме хидратације ? Наиме можда сте некад и сами чули савјет да је чаша воде и то на празан желудац најбољи начин за почетак дана, но треба ли то стварно бити прво што радимо ујутру? Одговор чини се није тако једноставан, преноси Ало.

Вода је есенцијална хранљива материја, што значи да је тијело не може само произвести довољно да задовољи своје основне потребе већ је како бисте били здрави морамо узети из спољашњих извора.

Тијелу је она потребна за подмазивање зглобова, регулацију тјелесне температуре, пренос и излучивање хранљивих материја, но организам стално и губи воду кроз нормалне процесе као што су мокрење, знојење, па чак и дисање. 

Неки фактори, попут физичких активности, врућег времена или одређених лијекова могу тај губитак и убрзати, а без обзира на индивидуалне потребе за водом, једно је сигурно: требали би је пити сваки дан.

Будући да док спавамо није могуће задржавати сву воду, а тијело је и даље цијелу ноћ губи, пијење воде кад се ујутро пробудимо има смисла, преноси Ало.

Будући да не можете да пијете воду док дремате, ваше тијело је ујутру природно дехидрирано. Конзумирање воде кад се пробудите надокнађује течност коју сте изгубили током ноћи, то посебно важи ако спавате отворених уста или у топлој просторији, а још више ако сте ноћ прије пили алкохол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана