Да ли је вријеме да почнемо са прилагођавањем на љетно рачунање времена

GS
Foto: istock

Као што се сваке јесени радујемо томе што ћемо спавати један сат дуже када враћамо часовнике на зимско рачунање времена, прелазак који нас очекује крајем марта некако нас увијек непријатно изненади. Да ли сте спремни да померите сатове за један сат унапријед?

 

 

Можда нам се само тако чини, али изгледа као да нам се љетно рачунање времена увијек некако само прикраде. Неће нам пријати да устајемо читав сат раније, па је најбоље да кренемо са прилагођавањем и почнемо да одлазимо раније у кревет 15 до 20 минута сваког дана, савјетују стручњаци.

„Планирање промјене може бити кључно за смањење њеног утицаја на циркадијалне ритмове вашег тела“, наводи специјалиста за спавање др Рај Дасгупта, ванредни професор клиничке медицине на Медицинском факултету Универзитета Јужне Калифорније.

Такође, почните да прилагођавате вријеме других дневних рутина које су временски сигнали и за ваше тело, као што су оброци, вежбање и узимање терапије, додаје доктор.

Припрема унапред је посебно добар план за тинејџере, који су природно програмирани да остану до касно и спавају до касно, као и за било кога другог у породици ко је ноћна сова, напомиње др Филис Зи, директорка Центра за циркадијални ритам и сан на Медицинском факултету Универзитета у Чикагу.

Уколико то не урадите, не треба очајавати

„Никад није касно за почетак“, каже др Дасгупта. „Спавање је веома индивидуална ствар и свако дете ће другачије реаговати на промену времена. Уверите се да и ви као родитељ имате довољно одмора који вам је потребан, тако да не будете превише раздражљиви према детету.“

Померање времена одласка на спавање и вријеме буђења

Млађа дјеца имају тенденцију да се мало боље прилагођавају временским промјенама од старије дјеце и одраслих, тако да ће им можда требати мање дана да се прилагоде.

„За већину млађе деце, померање времена одласка на спавање и буђење за око 10 до 15 минута раније, почевши три дана пре померања сата, може им помоћи да се прилагоде“, истиче др Зи.

Ако се то и не догоди, родитељи ће морати да отрпе мало мрзовоље док се тело детета не прилагоди и трбало би да буду спрамни да мало попусте деци.

Постоје и други начини на који родитељи могу да олакшају овај пелазак. Увече припремите одећу и спремите школску торбу како бисте смањили јутарњи стрес. Такође је добра идеја да спакујете доручак у случају да сви касне.

Поред тога, не треба дјеци дозволити да дремну после ручка јер ће им то само продужити период прилагођавања.

Нека буде свјетлост

За све чланове породице, јутарња светлост је добра ствар, кажу стручњаци. Када светлост уђе у наше очи, то је сигнал мозгу да искључи мелатонин, хормон који тело производи да нас успава.

Ова стратегија је посебно важна за тинејџере и ноћне сове, истиче др Зи, и то би требало да практикују пре и да наставе након што летње рачунање времена почне, како би се прилагодили на промјену, преноси Ртс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана