Да ли беба у стомаку може да осјети да је мајка милује?

GS
Foto: X.com

Свака будућа мама се радује како вријеме одмиче и како јој стомак расте. Са нестрпљењем се ишчекују лијепе вијести, а све до тада мама мази свој стомак, некад и тепајући будућем дјетету.

А да ли беба то може да осјети, ту мајчину љубав и приврженост?

Додир је прво чуло које ваша беба развија у материцу чак и прије него чуло вида и чуло слуха, пише "What to expect". Док трљате и мазите свој стомак, без сумње можете осјетити дијелове тијела вашег малишана, најчешће глава или удове. Када будете осјетили ударце које беба производе док је додирујете, обично је то између 18. и 22. недјеље, знајте да вас беба и те како осјећа.

Реакција коју беба прави на мажење стомака је веома позитивна, сматрају стручњаци. Они су радили сонограме на трудницама током другог и трећег тромјесечја како би пратили покрете бебе док им мама прича, милује стомак или док леже мирно. Резултати које су добили су били изузетно позитивни. Током ових "активности" мајке, бебе су више помјерале руке, ноге, главу док их мама мази, а чак између 21. и 25. недјеље бебе су реаговале на мајчин додир.

Осим што ћете мазити бебу у стомаку, дајемо вам савјете како да се додатно повежете са будућим насљедником.

На вама је само да одаберете шта ћете му пуштати, да ли ће то бити класична музика, неки ваш омиљени извођач или чак и дјечије пјесме, избор је на вама. Беба је у стању да чује и пригушене звукове.

Почните да јој описујете какво је вријеме напољу, шта тренутно радите или можда радњу филма који гледате. Све су то мали начини да од самог почетка формирате везаност и научите бебу на боју вашег гласа. Уз ово спада и читање прича. Купите књигу коју планирате да јој читате пред спавање, па редовно читајте омиљене приче, преноси "Она".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана