Човјек гледао утакмицу, па завршио у Хитној због високог притиска

РТС
Foto: Илустрација

Нервоза, стрес, нервирање и алкохол допринијели су да љекари из Хитне помоћи у претходна 24 сата имају пуне руке посла.

Докторка Данијела Јевтић из Завода за ургентну медицину рекла је да су се Хитној помоћи углавном јављали људи са хипертензијом, са алергијама, а било је и можданих удара.

Што се тиче пацијената са високим притиском поставља се питање колико су спортска такмичења и наша нервоза и нервирање томе допринијели.

Одговарајући на питање да ли су се људи обраћали за помоћ након напете утакмице, докторка напомиње да чак и позитиван стрес изазива висок притисак.

– Имали смо синоћ у амбуланти човјека који је 1972. годиште а дошао је сав сломљен и на моје питање да ли је имао повећан физички или психички стрес – он је рекао да је гледао утакмицу – испричала је др Јевтић.

Иако је утакмица завршила побједом био је узнемирен, а при томе узео је терапију за притисак.

Њен савјет је да људи који знају да имају висок притисак узму своје лијекове, али и седатив, као и да погледате утакмицу након завршетка да не би дошло до погоршања здравственог стања.

– Веома често се дешава да имамо озбиљне хипертензије, као што смо синоћ имали послије његове терапије, притисак је био 190 са 100 када је дошао у Хитну помоћ – додаје докторка.

Висок притисак може да буде посљедица и негативног и позитивног стреса, рекла је она.

– Будимо савезници нашем организму – закључила је др Данијела Јевтић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана