Чињенице о псима за које мало ко зна

ГС
Foto: Илустрација

Сви смо упознати са феноменом псећег погледа који може да отопи и најтврђе срце.

Међутим, према тврдњама стручњака пси су током година припитомљавања развили посебне мишиће на лицу који су им омогућили да обрве гурају ка унутра и на горе како би боље комуницирали са људима.

Пси немају функционалне кључне кости

У случају људи, кључне кости су задужене за повезивање рамена са торзом, што није исто и са псима.

Код њих лопатице се повезују са остатком тијела само мишићима и ткивом. Псеће "кључне кости" су направљене од хрскавице и не помјерају се са остатком скелета.

Сви пси имају пупак, али га је често тешко пронаћи

Можда никад нисте видјели, ни напипали под прстима псећи пупак, али као и већина сисара и ваш љубимац има "доказ" да је своје постојање започео у мајчиној утроби. За разлику од људских беба којима љекар направи чворић од пупчане врпце којом су биле везане за мајку, код паса женка која је добила младе зубима пресијече ту врпцу и кроз пар дана вишак отпадне остављајући овалан ожиљак на стомаку.

Најстарији пас на свијету живио је 29 година и 5 мјесеци

Аустралијски сточарски пас, по имену Блуи, држи званични Гинисов рекорд за најстаријег пса на свијету. Он је усвојен као штене 1901. године и више од 29 године радио је раме уз раме са својим власницима чувајући стоку и овце.

Пси могу да добију опекотине од Сунца

Скоро све врсте паса могу задобити опекотине од Сунца. Међутим, они се кратком и свијетлом длаком, као и блиједом бојом коже су томе најподложнији. Најбољи начин заштите пса од опекотина које може изазвати Сунце је његово склањање у хладовину током најврелијих периода дана.

Чинук је једна од најрјеђих врста паса на свијету

Првобитно ова раса је била узгајана у Њу Хемпширу почетком 20. вијека. Тренутно на свијету има свега 125 јединки ове врсте. Годишње се роди само око 150 штенаца чинук расе, што доприноси томе да остају врло ријетка пасмина, преноси Магазин.Новости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана