Четири године од Шабанове смрти: Постоје двије верзије трагедије

Г.С.
Четири године од Шабанове смрти: Постоје двије верзије трагедије

На данашњи дан прије тачно четири године, грађани Србије, али и региона, остали су затечени и потрешени вијешћу о смрти краља народне музике Шабана Шаулића.

Нико није ни слутио да се Шабан неће жив вратити са наступа у Њемачкој, а тешка саобраћајна несрећа коштала је живота легендарног певача.

Субота, 16. фебруар - дан пред страшну трагедију

Краљ народне музике Шабан Шаулић у Њемачку се запутио у суботу ујутру, на дан када је требало да има наступ у Билефелду. У Њемачку је отпутовао авионом са својим пријатељем, музичарем Мирсадом Керићем и кумом Слободаном Бобаном Стојадиновићем. У авиону је срео још неколико колега: Секу Алексић, Мају Беровић, Драгана Којића Кебу. Сека је открила да је Шабан у авиону све вријеме био насмијан и да јој је признао да једва чека да се врати кући како би се одморио. Како је испричао пјевачев кум, Слободан Стојадиновић, након наступа који је завршен у пола четири ујутру су отишли на спавање и направили договор да он пробуди Шабана у 6:15 да крену на аеродром. Како је рекао, пјевач је био нервозан и замјерио пријатељу што га није пробудио три минута раније.

Недјеља, 17. фебруар - дан стравичне трагедије

Из хотела, Шабан се са пријатељем и кумом упутио колима ауто-путем ка аеродрому. На дионици пута у околини Билефелда, код мјеста Гитерслох, аутомобилом су успорили због ситуације на путу. У том тренутку на аутомобил у ком се налазио пјевач налетио је други аутомобил и при великој брзини се закуцао у њих! "Сеат" се од силине ударца закуцао у банкину, а аутомобил је готово потпуно био смрскан.

Како су писали њемачки медији, Турчин Алсин Левент, возач који је управљао путничким возилом који је ударио у аутомобил у којем се налазио Шабан, ишао је брзином већом од 180 километар на час. Левент је био под дејством алкохола и без возачке дозволе је управљао аутомобилом марке "мазда", који није у његовом власништву. Дан након што је изазвао саобраћајну несрећу у којој су живот изгубили Шабан и Мирсад, њемачки суд је издао налог за његово хапшење.

Две верзије Шабанове смрти - мистерија која је узбуркала јавност

Прва верзија била је да је Шаулић након саобраћајне несреће сам изашао из кола без видљивих повреда, био свијестан и говорио, али га љекари на лицу мјеста нису разумијели јер је причао на српском, али су схватили да се жалио да га боли грло, да га стеже у грудима и да му се стање погоршавало. Појурили су ка њему, убризгали му средство за успављивање, а пјевач је заспао. Убрзо је на лице мјеста стигао и хеликоптер који је дошао да пјевача превезе што прије до најближе болнице. Шабана су смјестили у болницу ''Stedicher krankenhaus'' у Билефелду. Након што је Шабан примљен у болницу појавиле су се информације да су га реанимирали више од два сата, међутим, пjевач се више није пробудио.

У медијима су се тада појавиле приче да су Шабана нехотице усмртили љекари када су му дали средство за успављивање, па чак и да је на њега извршен атентат.

С друге стране, њемачки љекари објавили су да сматрају да је појас у аутомобилу од силине ударца затегао пјевача не мјесту гдје је дошло до пуцања аорте, те да пјевач није издржао и дочекао неопходну операцију која би му спасила живот.

Шабанов возач и музичар Мирсад Керић преминуо је у болници у Њемачкој 18. фебруара услијед тешких повреда главе које је задобио у несрећи, док је једини преживјели у аутомобилу смрти Шаулићев кум Слободан Бобан Стојадиновић.

Резултати обдукције стигли 21. фебруара

Обдукција тијела пјевача и композитора Шабана Шаулића завршена је 21. фебруара у Институту за судску медицину у Белефелду, а њемачка полиција саопштила је да је краљ народне музике преминуо од посљедица тешког судара, који се догодио 17. фебруара.

Нема назнака да је Шабан Шаулић преминуо због повреда или других околности које нису везане са саобраћајном несрећом - пише у налазу, док је полиција наводила да "обдукциони налаз није у супротности са повредама које су настале у саобраћајној несрећи, као и да нема никаквих назнака да Шаулић није имао сигурносни појас''.

Краљ сахрањен уз пјесму "Не плачи душо"

Шабан Шаулић сахрањен је 22. фебруара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а сахрани је претходила комеморација у Скупштини града Београда којој је присуствовао велики број људи. Шабан је на вечни починак испраћен пјесмом "Не плачи душо", коју су одсвирали хармоникаши.

Турчин убица осуђен на три године и три мјесеца

Алсин Левент је првобитно осуђен на три године и три мјесеца затвора због двоструког убиства из нехата. Међутим, у октобру прошле године њему је казна смањена за три мјесеца, а породица Шаулић је била разочарана и поред тога што су сматрали да је првобитна казна била мала.

Њемачки суд је ипак почетком ове године одбацио ревизију пресуде коју је затражио њемачки грађанин Алсин Левент, након што је осуђен кривим за саобраћајну несрећу у којој је живот изгубио пјевач Шабан Шаулић, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана