Најдужа ноћ у години: Према легенди у ово вријеме се испуњавају искрене жеље

Г.С.
Foto: Илустрација

Тачно у 4 часа и 27 минута, у петак, 22. децембра 2023, наступа зима.

По метеоролошком критеријуму, зима је почела 1. децембра 2023. и трајаће до 28. фебруара 2024, а по климатолошком критеријуму од 24. новембра 2023. до 9. марта 2024.

На дан почетка зиме, обданица је најкраћа, а ноћ најдужа, преноси Ало.

Зима и Сунце

До ове појаве долази када је Сјеверни пол окренут од Сунца, због чега на сјеверној хемсфери почиње зима, а на јужној хемисфери лјето. То је тренутак када је Сунце најближе Земљи, из тог разлога емитује најмање сунчевих зракова. Истовремено, ово је најхладнији и најкраћи дан у години.

Свој назив, зимски солстициј добио је од латинске речи солститиум, што значи мировање Сунца. Током краткодневнице Сунце у једном тренутку дјелује као да се не помјера, због чега и носи овај назив.

Многи народи традиционално славе зимску краткодневницу, она је дио многих култура широм свијета, чак је и дио хришћанске културе.

Краткодневица

Наиме, краткодневница је, према старом јулијанском календару, падала 25. децембра. Након промјене календара, са јулијанског на грегоријански календар, тај датум се померио за 21. децембар. Ипак, хришћани су одлучили да се држе традиционалног датума и да Божић славе 25. децембра.

Дан ће 22. децембра трајати само седам сати и 49 минута, што је за скоро девет сати краћи дан него лјети. Најдужа ноћ ове године ће трајати 16 сати и 11 минута.

Многи од нас већ недељама осјећају долазак зимске краткодневице. 

Будући да сваког дана добијамо све мање и мање сунчеве свјетлости, постајемо уморнији, те нисмо толико вољни предузимати било какве акције.

Потреба за одмором је све већа, као и потреба за окретањем према нашем унутрашњем свијету.

Наши преци већ годинама обиљежавају овај дан, подсјећајући се на циклусе и годишња доба која симболизују константну измјену животне енергије, чије смо сви ми дио. То можемо видјети у многим духовним традицијама. Важност овог дана лежи у самоме Сунцу. Сунце представља нашу душу, али и наш его. Сунце нам такође омогућава живот на Земљи. 

Ритуали за зимску краткодневицу

У астрологији, Сунце представља виталност мушкарца, његове специфичности и духовне компоненте. Период краткодневице је обнова енергије.

Дан зимске краткодневице такође треба користити за планирање нових идеја која треба реализовати у наредних годину дана.

Овог дана повољно је украсити јелку са жутим, златним, црвеним и наранџастим елементима, јер ове боје доносе богатство и просперитет у нашу кућу.

Своје жеље за наредну годину треба ставити исписане на папир под новогодишњу јелку, а тог дана треба и јасно дефинисати жеље које су нам важне и одредити циљеве. Енергија зимске краткодневице дефинитивно ће нам помоћи да испунимо свој план.

Чаробна ноћ између 21. и 22. децембра

Према древној легенди, све жеље и мисли у ноћи зимске краткодневице биће испуњене.

Од давнина краткодневица је симбол за почетак следеће фазе у људском животу. Према вјеровању зимска краткодневица је дан када се Сунце поново рађа. Овај дан је идеалан за разне обреде и ритуале, јер он обиљежава рођење новог живота.

Такође, свако прорицање током зимске краткодневице даће најтачније резултате. Саморазвој, стицање духовног процвата и многи други поступци који се проводе у овом дану, имају благотворан утицај на људски живот.

Зимска краткодневица, а посебно ноћ је дакле идеално вријеме за анализу, нове планове и жеље, односно промjену која је у стању донијети побољшање свакој особи. Искористите га.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана