Брката принцеза за којом су лудјели мушкарци до смрти била затворена у својој палати

Г.С.
Брката принцеза за којом су лудјели мушкарци до смрти била затворена у својој палати

Насир ел Дин Шах Каџар био је персијски шах који је владао средином 19. вијека.

Као и већина оновремених тамошњих владара имао је много жена (само у његовом харему било их је 84). На овај број треба додати и бар десетак званичних супруга, па да буде јасно колико је жена шах у сваком моменту имао на располагању.

А како је обезбједити потомство био главни приоритет сваког владара, Насир ел Дин Шах Каџар имао је прави "буљук" дјеце забиљежено је остало 21 дијете, 11 принчева и 10 принцеза.  

Најинтересантнија од све шахове деце била је принцеза Фатемах Канум Есмет ал-Довлех, ћерка шаха и једне од његових званичких жена Тај ал-Довлех.

Важила је за најљепшу

Важила је за очеву мезимицу и најљепшу од све шахове дјеце. Данас се сматра једном од најфотографисанијих жена на шаховом двору. Већину фотографија, наравно, начинио је њен отац, који је био пасионирани фотограф.

Насир је дуго оклијевао да Есмет уда, тражећи за њу "достојног мужа". Постоји легенда да се 13 младића убило јер их је она одбила, мада је овдје вјероватно ријеч о неистини. Како је, као и све жене оног времена, најранију младост провела у харему, окружена искључиво женама, тешко да је Есмет имала прилику да разговара и тако одбије чак 13 мушкараца.

На фотографијама које данас  можемо да видимо Есмет је била све, само не љепотица заносних облина какве данас Западњаци замишљају када се помене харем.

Принцеза је била ниска и, благо речено, угодно попуњена. Главе и врата покривених богато украшеном марамом, на лицу су јој главни адути били спојене обрве и тамни, врло изражени бркови.

Што дебља, то лијепша

Ипак, тадашњи критеријуми љепоте били су такви, посебно у високој класи. Што је жена била јача и дебља, то је била љепша, а посебно се то односило на жене из владајуће династије. Оне су јеле најбољу храну и није им било допуштено пречесто да се крећу.

Маскуларни изглед, који је укључивао то да је жена јака и длакава, тако је постао својеврсни симбол лепоте у Ирану 19. вијека, па је самим тим Есмет била права љепотица.

На шаховом двору могли су се често видјети страни посланици, фотографи и умјетници. Ако су се у њиховој пратњи налазиле њихове супруге, оне важније су добијале прилику да се упознају са припадницама шахове породице.

Супруга извијесног белгијског посланика 1877. године упознала је прицезу Есмет и након тога у свом дневнику записала да је "згрожена".

 - Изнад њене горње усне принцеза има јасно видљиве црне бркове који јој дају  мушкобањаст изглед - записала је Европљанка и Есмет још на неколико мјеста у дневнику ословила као "брката принцеза".

Ипак, ваља рећи и да је Есмет била далеко више од само "лијепог лица". Супротно традицији, научила је да свира клавир и сматра се првом Иранком која је ово учинила. И сама је постала фотограф.

Изгледа да је отац имао доста повјерења у њу јер јој је дозволио да буде стална дружбеница европских дама које су посећивале двор. Ово наводи на закључак да је скоро сигурно говорила и бар један страни језик.

На крају, шах је Есмет удао за Дуст Мухамад Кана, сина угледног иранског племића. Након тога о њој се мало зна иако је познато да је остала на двору и и даље имала интензивне разговоре са посјетитељкама са Запада.

Као и отац, и она је постала пасионирани фотограф и у свом новом дому је направила мали студио. Фотографисала је мужа и своју дјецу. Пар их је имао петоро.

Забиљежено је и да је Фатемах Канум Есмет ал-Довлех умрла 1905. Била јој је тек 31 година и сахрањена је поред вољеног оца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана