Боље мање громова у устима, а више муња у рукама: Мудре мисли индијанских поглавица

GS
Foto: Instagram

Индијанци су древни народ за које се повезује храброст, срчаност, али и мудри приступ животу и проблемима.

Они су одувијек живјели у складу с природом, а њихове мудрости и дан-данас могу да се примијене на људе и нагну сваког на размишљање. Хајде да видимо неке од њих. 

 

1. Боље је имати мање громова у устима, а више муња у рукама

Ако некоуради нешто погрешно, требало би да му објасните зашто то не ваља и како то може да исправи. Не треба да намећет свој став а поготово не да осуђујете другог због пропуста. Индијанци верују да тако нехотице ометате процес учења друге особе. 

 

2. Не бацајте сва дрва у једну ватру

У тешким ситуацијама важно је да донесете једноставне одлуке и да проблем решавате постепено корак по корак. Ово је најбољи начин да не погоршате стање, већ да брже пронађете решење. Индијанци уче своју децу да јасно разумеју разлику између оног што је довољно и оног што је више него што је потребно. Претеривање у било чему ије добро.

 

3. Када се човјек удаљава од природе, његово срце постаје тврдо

Требало би чешће да идете у природу, ван града. Биљке, животиње и околни свет морају се третирати као нешто најдрагоценије. Природа која нас окружује је злато живота. Она нам даје храну, ваздух, светлост, сам живот. Свако живо биће има душу, па се све живо мора поштовати. Излазите чешће у шуму, на море, у планине да бисте се напунили снажном енергијом четири елемента.

 

4. Тишина је темељ карактера

Онај ко успије да остане миран и нетакнут олујама постојања - да му лист не затрепери на стаблу, нити се мали талас покрене на површини сјајног  језера - има, према схватању индијанских мудраца, савршен начин живота. Индијанци су у ово веровали од памтивека а и даље уче своју децу да не оговарају, да не лажу и да се не размећу својим богатством.

 

5. Љубав према посједовању је слабост коју треба да надвладате

Не постоји особа која ће рећи да јој новац не трена, међутим материјалне стрвари нам дају само утеху, али не срећу. Од давнина, на најважније дане - рецимо, рођендан детета или смрт вољене особе - Индијанци су пристајали да поделе своје ствари са потребитима и познаницима. Једна од најважнијих истина које Индијанци проповедају је да су ствари направљене да се дијеле. 

 

6. Поштуј све људе и не клањај се никоме

За Индијанце су породица и племе увијек били на првом мјесту. Свако треба да поступа тако да то буде од користи не само њему, већ и људима који су му блиски. Они, такође вјерују да човјек не треба да буде усамље никнити особењак, јер је наша снага у пријатељству, љубави и доброти. Срећа је породица, способност да се бринете о некоме и да заштитите некога, преноси 24седам

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана