Боје помажу у остварењу циљева: Плава је за здравље, а зелена за каријеру

GS
Foto: Freepik

Амерички стручњак за боје, Кејт Смит, тврди да боје имају сличан ефекат на нас као и музика, будући да директно утичу на наша чула.

Она, заједно са својим тимом психолога, развила је необичну теорију о моћи боја у нашем свакодневном животу. Према њеном виђењу, боје су снажан алат јер се брзо препознају и на њих реагујемо брже него на ријечи. 

Посебно истиче палету боја које чине бијела, црвена, зелена, жута, наранџаста и плава. Према њеном мишљењу, ове боје могу помоћи у остваривању или прилагођавању циљева и жеља.

Шта која боја представља

Бијела боја представља нов и освјежавајући почетак. Препоручује освежавање гардеробера или унапређење радног простора бјелином.

Црвена боја није само резервисана за празнике. Ношење црвене може повећати продуктивност, пружити више енергије и ентузијазма за све аспекте живота, од љубави до посла.

Зелена боја је повезана са здрављем и формом. Редовно ношење ове боје може олакшати физичке активности и подстаћи жељу за воћем, поврћем и здравом храном.

Боје попут црвене, жуте и наранџасте привлаче нашу пажњу више од других и подстичу нас на трошење, упозорава Кејт Смит.

Плава боја се повезује с каријером. Ношење ове боје може бити корисно за постизање професионалног успјеха, посебно приликом пословних разговора, преноси 24седам.

Уз то, Кејт Смит даје савjете о коришћењу одређених боја приликом писања на папиру:

Црвена се препоручује за писање листе обавеза и задатака.

Плаву можете користити за писање финансијских докумената.

Зелену можете искористити за теме које се односе на породицу и рођаке.

Жуту можете употребити за прављење распореда и календара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана