Бој код парк шуме се и даље препричава! Он је био једини човјек који је смио да стане на црту Гишки

ГС
Foto: Фејсбук

БЕОГРАД - Легендарна туча Ђорђа Божовића Гишке и Драгана Јоксовића Јоксе 1991. године, коју становници Подгорице, тадашњег Титограда, памте као „бој код парк-шуме“, и даље се препричава, а објављена је и фотографија настала након овог чувеног окршаја.

Јоксо је био висок преко два метра и тежак више од 120 килограма и као такав - познат као једини човек који је смио да стане Гишки на црту.

Њихову чувену ферку у насељу Златица код Подгорице гледали су, између осталих, Брано Мићуновић, Аркан и Гидра.

Борба Гишке и Јоксе трајала је сат времена и завршена је неријешеним резултатом, након чега су један другом пружили руку и, како се прича, изљубили се као браћа.

Постоји и верзија приче да су њих двојица, онако уморни након туче, сјели и причали о животу у свијету криминала, његовим изазовима и опасностима.

Након што су увидјели да им је много тога заједничко и да се суочавају са истим проблемима, један од њих је устао и рекао: „Испричасмо се као браћа“. Од тада, Гишка и Јоксо су успоставили однос пун међусобног поштовања.

На Фејсбук страници „Легенде деведесетих“ појавила фотографија у боји Гишке и Јоксе након чувеног обрачуна. На слици се види да обојица имају маснице и подливе на лицу.

Наводно постоји снимак туче који се налазио код Ратка Ђокића, Јоксовог пријатеља из шведског подземља који је убијен 2003. у Стокхолму. Сви се питају где је тај легендарни видео, али још га нико није објавио.

„Волео сам да се бијем, али те туче су биле део нашег српског фолклора, као што су шајкача или сељачка народна ношња. То је та наша примитивност. Морао сам увек да будем јачи од непријатеља“, рекао је једном приликом Гишка, да би се убрзо након тога догодила туча у којој није било онако како је навикао. Наишао је на Јоксу Дива.

Плаћени убица и наркоман, млади Финац, убио је Јоксу с леђа 1998. док је чекао у реду на хиподрому да уплати опкладу. Потом је бацио пиштољ и тражио од полиције да га ухапсе.

Разлог је био јасан, супарничке банде нису имале други начин да се супротставе српском моћном клану.

Ђорђе Божовић Гишка убијен је 15. септембра 1991. у Лици на почетку рата у Хрватској на дужности команданта Српске гарде.

Курир.рс

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана