Бивши шпански краљ тражи назад поклон од 65 милиона евра, љубавница Корина га тужи

Г.С.
Бивши шпански краљ тражи назад поклон од 65 милиона евра, љубавница Корина га тужи

Шпански краљ Хуан Карлос нема мира ни након абдикације: предузетница Корина цу ЗајнВитгестаин у судској тужби тврди да ју је малтретирао и уз пријетње захтијевао да му врати поклон - 65 милион евра - који јој је дао док је још био на престолу.

Некадашња љубавница одбјеглог шпанског краља Хуана Карлоса (83) Корина зу ЗајнВитгенстајн (67) повукла је досад невиђен потез на лондонском Високом суду. Британска предузетница данског поријекла оптужује бившег монарха због тога што није бирао средства чинећи оно што господа никад не чине - захтијевао је да му врати дар из “срећних дана”. Ријеч је о 65 милиона евра које јој је уплатио на лични рачун док је још био на престолу.

У међувремену је понешто потрошила на некретнине у Лондону вјерујући, каже, да дарованим милионима бивши жели да је збрине те не намјерава да му врати ни новчића иако јој је, тврди, пријетио и малтретирао је од 2012. до данас.

О скандалу су обавијештени британска министарка унутрашњих послова Прити Пател те министар спољних послова Доминик Раб јер се у свађу бивших љубавника упетљала и шпанска тајна служба дјелујући, наводно, на британском тлу.

Колатерална жртва љубавно-финансијског трилера је шпански краљ Фелипе VI., син Хуана Царлоса, који ће због нове срамоте што ју је његов отац приредио породици и цијелој земљи вјероватно још више посједети. Двапут разведена предузетница тврди да је од Хуана Царлоса спорне милионе добила прије девет година, недуго након што је јавност током његовог лова на слонове у Боцвани сазнала да су од 2004. били у вези.

Наиме, монарх се током лова повредио, по њега је стигао авион из Шпаније, а како се авиони не шаљу без пропратних докумената јавност је сазнала за његов луксузни одмор усред финансијске кризе која је тада владала у земљи. Открило се и да је с њим у Боцвани била љубавница, а краљица Софија (82) стоички је поднијела јавно понижење.

Власти су већ тада сумњале да је Хуан Карлос уплетен у финансијске малверзације па су поучени искуством с краљевим зетом Инакијем Урдангарином (53), супругом његове кћери, принцезе Кристине (56), који служи затворску казну због проневјере шест милиона евра јавног новца - чекали прави тренутак како би и над њим спровели истрагу. Краљ је слутио шта му се спрема: злосретни лов на слонове и назнаке финансијске истраге убрзале су његову абдикацију 2014., кад га је наслиједио син Фелипе.

Као створена за високо друштво

Хуана Карлоса и 16 година млађу Корину упознао је у Лондону војвода од Вестминстера. Лепа Данкиња кретала се као риба у води у високом друштву захваљујући бившим браковима, шарму и склапању уносних познанстава.

Први супруг био јој је имућни британски предузетник с којим је 1992. добила ћерку. Након развода 1995. је у сарадњи с британском компанијом Boss & Co, специјализованом за производњу оружја, почела да организује луксузне сафарије у Африци и лов на ретку дивљач за клијенте дубоког џепа из цијелог свијета.

Племићку титулу стекла је удавши се други пут, за осам година млађег њемачког аристократ Казимира зу Зајн-Витгенстајна, с којим је 2002. добила сина. Титулу је задржала након развода 2004. - олакшала јој је приступ крему европског друштва и помогла јој да се спријатељи са лордом Сновдоном, сином принцезе Маргарет, као и с принцем Албертом од Монака, те доспјети на попис званица за добротворна догађања принца Чарлса.

Послије је покренула консултантску фирму за односе с јавношћу чији су клијент били принцеза Шарлин и принц Алберт.

Многе занима одакле долази новац који јој је краљ тако лако даровао и уплатио на рачун.

Дознало се то прошле године, кад су шпанске власти покренуле истрагу о његовој умијешаности у склапање 6,7 милијарди евра вриједног уговора за градњу жељезнице у Саудијској Арабији, пројекат који је 2011. додијељен конзорцију шпанлских компанија.

Лобирање за фирме из домовине није спорно. Проблем је у томе што је Хуану Карлосу покојни саудијски краљ Абдулах након потписивања уговора даровао око 100 милиона долара које овај није пријавио, а лавовски дио тог износа завршио је на рачуну Корине. Хуан Карлос је у међувремену напустио земљу и склонио се у Уједињене Арапске Емирате.

Подједнако незгодан дио тужбе бивше љубавнице односи се на поступке због којих ће британске власти затражити објашњење од шпанских. Наиме, бивши краљ засад није открио на темељу чега Корина у својој тужби тврди да ју је бивши шеф шпанске националне обавјештајне агенције (ЦНИ) ставио “под физички надзор, хакирао њене телефоне и компјутере и неовлашћено ушао на њен посјед”: канцеларију у Монаку, имање те стан у отмјеној лондонској четврти Белгравиа?

Претпоставља се да су агенти тражили документе који би још више компромитовали осрамоћеног краља. А неугодна открића бивше љубавнице само су врх санте скандала о којем ће још бити говора на релацији Лондон - Мадрид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана