Београђанки умро муж, а пензију наслиједила његова љубавница

Г.С.
Београђанки умро муж, а пензију наслиједила његова љубавница

БЕОГРАД - Једна Београђанка је прошле јесени доживјела трагичан губитак када је њен супруг изненада преминуо од срчаног удара. Ова породична трагедија донијела је са собом шокантан обрт када је постало познато да је њен супруг током брака одржавао тајну везу с другом женом, која је касније постала позната као његова љубавница.

Оно што је још више изненадило породицу јесте сазнање да је супруг законски признао дијете које је имао с љубавницом, пишу Новости.

Након смрти супруга, његова супруга се суочила с дубоком тугом и изазовима који су произашли из овог неочекиваног догађаја. Међутим, само неколико мјесеци касније, одлучила је да поднесе захтјев Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) за породичну пензију на основу двоје малољетне дјеце које је имала са својим преминулим супругом.

Нажалост, до тренутка када је ова прича испричана, супруга још увијек није добила рјешење о својој пензији од Фонда ПИО. Међутим, током тог периода, сазнала је нешто што ју је додатно уздрмало – сазнала је да љубавница њене супруге већ прима породичну пензију за своје дијете које је законски признао преминули супруг.

У овом чудном и емотивно тешком тренутку, супруга се обратила Фонду ПИО како би разјаснила ситуацију и сазнала зашто се љубавници њеног супруга признаје право на породичну пензију, док се њој још увијек није одговорило на захтјев.

Из Фонда ПИО су изнели своје објашњење ситуације. Истакли су да, према закону, супруга која је била у браку и није знала за постојање ванбрачне везе свог партнера током њиховог заједничког живота не може оспорити право љубавници на пензију за њено дијете. Ово право се додјељује према строгим законским критеријумима, без обзира на ванбрачни статус дјетета, уколико су испуњени одређени услови.

Ова прича јасно илуструје како се животне околности могу компликовати и постати изазовне након неочекиваног губитка. Породица се суочава са тугаљом због губитка вољеног супруга и оца, али и с правним питањима и бирократским процедурама које понекад могу изгледати неправедне и компликоване.

Право на породичну пензију у Србији није ограничено само на супружнике. Према закону, ово право се може остварити и од стране ванбрачне партнерке, под одређеним условима. Ванбрачна партнерка може остварити право на породичну пензију уколико је заједница с покојником трајала најмање три године или ако има заједничко дијете с њим. Ово право се не додјељује аутоматски, већ се поступак утврђивања постојања ванбрачне заједнице покреће у ванпарничном поступку, који се иницира на захтјев ванбрачног партнера. Такође, заједно са захтјевом за пензију, подноси се и правоснажна судска одлука којом се потврђује постојање ове заједнице.

Осим супружника и ванбрачне партнерке, право на насљеђивање пензије могу остварити и други чланови породице умрлог, под одређеним условима. Да би чланови породице остварили то право, преминули члан породице мора да је имао најмање пет година стажа осигурања, да је испуњавао одређене услове или да је већ био корисник пензије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана