Ако желите срећну дјецу, слиједите ових пет правила психолога с Харварда

ГС
Ако желите срећну дјецу, слиједите ових пет правила психолога с Харварда

Прије паметних телефона и таблета дјеца су слободно вријеме проводила играјући се на свјежем ваздуху.

Добацивала су се лоптом, возила бицикл и играла скривања. Игра је трајала док се не упали улична расвјета и тада су одлазили кућама на вечеру и купање. Иако више не живимо у том времену, можда је вријеме да вратимо неке основе.

То је нови свијет. Данас родитељи дјеци дају напредну технологију како би имали тренутак мира и како би се дјеца забавила. Психолози с Харварда су проучавали свијет данашњице у одгајању дјеце. Животне навике се свакако требају прилагодити новим условима живљења, али психолози са Харварда су закључили да постоји неколико основних елемената за одгајање дјеце којих се још можемо придржавати, преноси Аваз.

Проведите вријеме са својом дјецом

То је најједноставнији савјет који препоручају сви угледни психолози. Међутим, живимо у тренутку када водимо битку с временом. Технологија нас окружује и заокупља 24 сата на дан. Ту спадају друштвене мреже, вијести, мејлови и комуникација с ближњима путем СМС порука. Брига о дјетету такође захтијева вријеме, стога је лакше забавити дијете дајући му таблет или мобител. Квалитетно проведено вријеме с дјецом значи играње с лоптом, читање, планинарење, играње у парку или шетњу. Нужно је проводити интеракцију лицем у лице. То су ствари које ће се памтити. Дјеца често заборављају поклоне. Само желе провести квалитетно вријеме са својим родитељима.

Отворено разговарајте с дјететом

Већина се сматра брижним родитељем али дјеци је понекад потребно више. Покушајте сазнати шта се догађа у животу вашег дјетета. Провјерите код наставника, тренера или ментора постоји ли промјена у дјететовом понашању. Допустите дјетету да се осјећа угодно када разговара с вама. Дијете треба знати да је оно приоритет у вашем животу. Није довољно показивати му љубав и пружати пажњу поклањајући дарове, држати га на сигурном или хранити. Дјеци су потребне потврде и кроз ријечи. Ријечи су важне. Позовите дијете да сједне и подијели приче о школи, задаћи и пријатељима.

Покажите дјетету како ријешити проблеме

Један од највећих дарова које можете дати свом дјетету је способност за анализу и рјешавање проблема. Научите га да сазна шта жели. Не можете рјешавати све његове проблеме. Допустите му да се самостално сналази, како би израстао у продуктивну одраслу особу. Такође му допустите да подијели своје проблеме и дајте му савјет ако га тражи.

Покажите дјетету захвалност и похвалите га сваки дан

Научници кажу да је показивање захвалности врло корисно за дјецу јер им помаже развити великодушност, саосјећање и способност праштања. Такође је више вјероватно да ће та дјеца бити здрава и срећна. Родитељи би требали дати до знања дјеци и да су поносни на њихова постигнућа. Важно је да дјеца виде захвалност као изванредан дар. Похвалите дијете и захвалите му што је направило нешто добро и лијепо. Научите га како бити емпатичан и саосјећајан. Дјеца најбоље уче кроз примјер. Одведите га у склониште за бескућнике. Изложите га људима који нису у истом положају као ви. Допустите му да свједочи колико је срећно што има властити дом. Будите отворени с њим. Овим приступом му можете помоћи уклонити предрасуде о људима. Запамтите да све почиње код куће.

Проширите њихове видике

Учите дијете да буде добар слушалац, комуницира без употребе технологије, показује суосјећање према другима, не суди и да разбија предрасуде. Родитељи су кључни фактор људске еволуције, а дјеца имају изразите способности упијања и прилагођавања. Излажите дијете различитим културама и помозите му развити љубав, љубазност и срећу.

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана