Ако вам на разговору за посао поставе ово питање добро пазите шта ћете одговорити

ГС
Ако вам на разговору за посао поставе ово питање добро пазите шта ћете одговорити

“Кажите ми нешто о себи” – ово је једно од најчешћих и тешко “варљивих” питања које вам могу поставити на интервјуу за посао.

Углавном се ово питање поставља како би се “пробио лед” на почетку разговора. Али, због овог питања се можете осјећати застрашујуће.

– Иако је то најчешће питање на интервјуу за посао, многе збуњује. Толико је оних који у страху реагују и који у глави пролазе кроз своју биографију – изјавила је Јулиа Поллак, главна економисткиња америчке агенције за запошљавање.

Пошто се питање “причај ми о себи” обично поставља на почетку интервјуа, ваш одговор може одредити тон наставка разговора.

– Ако имате дуготрајан, досадан одговор, то може довести до брзог завршетка интервјуа. Не желите улазити у дуги сажетак своје животне приче и биографије – указао је регрутер за запошљавање Џеф Хајмен.

Умјесто тога, како је сугерисао Хајмен, размишљајте о овом питању као о прилици да ваш први утисак буде снажан. Одговор на ово питање би требао бити кратак (не дуже од једне или двије минуте), истичући своје предности, релевантно искуство и зашто желите радити посао за који сте се пријавили.

Он је навео да бисте могли размислити и о томе да споменете недавни каријерни изазов, који сте савладали, и шта сте том приликом научили.

– Звучи контраинтуитивно, али мали број кандидата ће помислити да то уради, па ће привући пажњу. Када тражим од кандидата да ми прича о себи, тражим самосвијест и зрелост, а причање са самопоуздањем о изазовима показује ми да посједујете те особине – објаснио је он.

Примјера ради, можете рећи: “Један од периода мог професионалног развоја, који ме је обликовао, јесте први посао након факултета. Особа која ме запослила је дала отказ недуго након што сам почео радити и у почетку ми се било тешко прилагодити начину управљања новог шефа. Али, то искуство ме је научило да будем прилагодљивији и да учинковито сарађујем на послу.”

Ако вам је неугодно говорити о неуспјеху, Хајмен је предложио да истакнете примјер како сте показали лидерство на послу. Наиме, можете рећи: “Нешто што сам недавно сазнао о себи јесте да сам страствен у вођењу тима и окупљању људи око циља. У својој посљедњој компанији био сам један од водитеља једне од група за запосленике. С неким колегама сам организовао волонтерске пројекте, што је било тако драгоцјено искуство”.

Вилиам Вандерблоемен, извршни директор компаније Вандерблоемен Срч Груп, указао је да менаџери питање “причај ми о себи” користе и како би процијенили ваше самопоуздање и опипали пулс о вашим циљевима и приоритетима.

Нагласио је да је важно да одговор прилагодите конкретном послу за који аплицирате, фокусирајући се на вјештине и искуство, који су најрелевантније, пише ЦНБЦ. Примјера ради, ако аплицирате за програмера у растућем технолошком стартупу, можете рећи:

– У овом тренутку своје каријере научио сам да заиста уживам у раду у динамичном, агилном окружењу. Не могу издржати да мирно сједим и сваки дан радим исту ствар. Увијек сам жељан нових изазова. Једна ствар коју волим код ваше компаније јесте што сте тренутно у фази раста. Узбуђен сам што ћу допринијети овом расту, прилагођавати се и подржавати рад осталих тимова колико год то могу – преноси Банкар.ме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана