Ако причате сами са собом, не брините, са вама је све у реду! Чак сте због једне ствари и у предности

ГС
Ако причате сами са собом, не брините, са вама је све у реду! Чак сте због једне ствари и у предности

Већина људи често ухвати себе како причају сами са собом. То се редовно може десити када размишљате о неким идеја, расправљате о неким одлукама или када вам је потребан охрабрујући разговор.

Међутим, понекад то буде неко мрмљање или неправилан начин говора који може да укаже на поремећај менталног здравља, пише "WЕБ МД". Ова врста разговарања наглас може да укаже на рани знак шизофреније која се може погоршати ако се не лечи.

Веровали или не, начин на који разговарамо сами са собом може имати позитивне или негативне ефекте.

Зашто разговарамо сами са собом?

Према једној студији, 96% људи каже да има интерни дијалог - сам са собом. То се најчешће дешава у свакодневним ситуацијама, али вам уједно може помоћи да разумете свет око себе. Било да се тај разговор дешава унутар ваше главе или наглас, то је једна врста пасивне активности - једноставно слушање сопствених мисли.

Када људи разговарају сами са собом, можда размишљају о проблемима и говоре их наглас. Ово је познато и као "самообјашњавајући" разговор. Говор наглас помаже људима да разумеју и дефинишу кроз своје мисли.

Ово је здрава тактика решавања проблема. Постоје студије које показују да када људи причају о ономе што су управо искусили, већа је шанса да ће научити нешто из тога и разумети то.

Саморазговор се односи на начин на који разговарате сами са собом, било позитивно или негативно. Позитиван разговор са самим собом може вам помоћи да се уздигнете и осећате веће самопоуздање пред ситуацијом. Када разговарате сами са собом на овај начин, можете се мотивисати и обратити више пажње на своје мисли.

Саморазговор може да вам помогне да лакше доносите одлуке и мотивише вас да радите ствари које можда одлажете. Одржавање позитивног погледа и љубазни разговори са собом могу имати велики утицај на ваше опште ментално здравље.

Стања менталног здравља

Постоје неки случајеви у којима разговор са самим собом може бити знак менталног здравља. Мрмљање и изговарање насумичних реченица наглас може бити знак шизофреније и чешћа је код младих људи када пролазе кроз велике промене у животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана