Агресија код дјеце – зашто се јавља и који знаци могу указати на њу

ГС
Агресија код дјеце – зашто се јавља и који знаци могу указати на њу

Агресија код деце може бити симптом многих различитих основних проблема. То је веома полиморфна ствар, заједничка за било који број различитих психијатријских стања, здравствених проблема и животних околности. И зато је у самој суштини лијечења агресије први корак да се открије шта је покреће.

Агресија код дјеце и њени узроци
Узроци агресије могу да се поделе у неколико група, каже др Раул Силва, специјалиста дјечије и адолесцентне психијатрије.

Поремећаји расположења

Прво треба открити да ли постоје проблеми са расположењем. Дјеца која су биполарна, у маничној фази, врло често постају агресивна. Губе самоконтролу, постају импулсивни. На другом крају спектра, када постану депресивни, иако је агресија ређа, могу постати раздражљиви, а понекад та раздражљивост и напраситост код дјеце изазивају депресију.

Психоза

Психотичне болести такође могу да се манифестују агресијом. На пример, деца са шизофренијом често реагују на унутрашње стимулусе који могу постати узнемирујући. Понекад деца са шизофренијом постану неповјерљива или сумњичава – или потпуно параноична – и заврше са промјеном психе због сопственог страха.

Фрустрација

Дјеца која имају проблема са когницијом (оно што се сада назива интелектуалним оштећењем) или комуникацијом (укључујући аутизам) такође то могу да манифестују агресијом. Када дјеца са овим стањима постану агресивна, често то чине јер имају потешкоћа да се носе са својом анксиозношћу или фрустрацијом и не могу да вербализују своја осјећања као други. Агресија такође може бити облик импулсивности.

Импулсивност

Ту су и поремећаји понашања. Код дјеце са АДХД, који је најчешћи од њих, импулсивност и лоше доношење одлука могу довести до понашања које се тумачи као агресивно. Ова дјеца често не размишљају о последицама својих поступака, које могу изгледати као бездушне или злонамјерне када заиста не размишљају.

Поремећај понашања

Код поремећаја понашања, агресивност је део матрице болести, велика компонента онога што она јесте. За разлику од дјетета које једноставно не размишља о посљедицама својих поступака, дјеца са поремећајем понашања намјерно су злонамкерна, а третман и прогноза сасвим су другачији.

Повреда

Понекад постоје органски разлози за агресивне испаде, када дијете има оштећење чеоног режња или одређене врсте епилепсије. У овим случајевима можда нема разумљивог разлога за агресивну епизоду, а епизода може имати експлозивну компоненту.

Траума
Коначно, постоје тренуци када је агресија код дјеце или тинејџера изазвана стресорима у њиховој ситуацији, а не представљају основну емоционалну болест. Када агресија почне да се дешава све чешће, то може представљати нови емоционални проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана