40 савјета мудрог Руса који је живио 104 године: Због овог био срећан, здрав... 

ГС
40 савјета мудрог Руса који је живио 104 године: Због овог био срећан, здрав... 

Андреј Ворон, мудрац са Карпата, имао је своју философију живота и није одступао од начела за које је сматрао да су кључни за срећу. Живио је, чак, 104 године, а његови савјети за дуг и срећан живот и данас круже по свијету.

Управо Тоља, Мирослављев друг, био је Андрејев унук, те је преко њега упознао чувеног мудраца, док су заједно радили у расаднику купина. У том моменту Ворнов је имао 80 година.

Мирослав је доста времена провео у разговору са Андрејем који му је тада говорио о руској природи, животу, али и о томе како му нико не вјерују колико година има, јер је изгледао доста млађе за своје године.

Такође, Андреј му је открио да се током живот помало бавио и писањем, али није пронашао ниједну издавачку кућу која би објавила тај рукопис.

Ова прича је оставила велики утисак на младог Мирослава, међутим живот је учинио своје и Тоља и он су кренули различитим путевима.

Двадесетак година касније Мирослав је на пијаци препознао познато лице - његовог пријатеља Тољу. Док су се присећали старих дана, Мирослав је из приче сазнао да је деда Андреј преминуо претходне године и то у 104. години живота.

Тоља је причао да је деда био активан до последњег дана и да је за собом оставио гомилу белешки.

Мирослав је замолио да погледа белешке, добио их је и почео да их чита. То је било мноштво запажања о природи, ономе што је чуо и видео током живота, изреке, молитве, понеки стих, али и оно што му највише запало за око - мале корисне тајне о животу, савети како живети холистички и доживети дубоку старост.

Мирослав Дочинец је сакупио ове животне мудрости и спојио их у књигу, а ми вам преносимо његове најбоље заповести:

1. Научите да све "видите живо" и уживате у свему - трави, дрвећу, птицама, животињама, земљи, небу. Гледајте их љубазно и са пуним срцем и они ће вам узвратити. То је знање које нећете пронаћи у књигама.

2. Одвојте неко време да стојите боси на земљи. Дајте своје тело земљи како га она не сама не би позвала.

3. Уграбите сваку прилику да будете поред воде. Ослободићете се умора и прочистити мисли.

4. Пијите чисту воду кад од је могуће, не чекајте да ожедните. То је најбољи лек. Тамо где ме судбина није водила, прво сам тражио извор. Не пијте слатке и слане (минералне) воде из боца. Прва ће изјести јетру, друга ће везати крве судове.

5. Поврће треба да се нађе на вашем столу сваки дан. Најбоље поврће је оно које је угрејало сунце. На првом месту цвекла, нема боље хране на земљи. Затим пасуљ, бундева, бобице, шаргарепа, парадајз, паприке, спанаћ, зелена салата, јабуке, грожђе, шљиве.

6. Ако желите можете да једете месо. Али ретко. Никако не једите свињетину, она шаље на други свет.

7. Кобасице, пржени кромпир, кекс, слаткиши и храна у конзервама су лоша храна. Моја храна су житарице, пасуљ и зелениш. Предатори једу месо, они су лењи, једва се крећу. Коњи који једу житарице активни су цео дан. Скакавац се храни травом и скаче и лети цео дан.

8. Како бих јео мање, пијем много воде и једем компот, једем просту храну и свеже поврће. Од четвртка увече до петка увече не једем ништа, само пијем воду.

9. Пост је највећа милост. Ништа ме не јача и не подмађује као пост. Кости постају лакше, попут птице, срце постаје весело. После сваког великог поста ја сам неколико година млађи.

10. Сунце излази и залази за вас. Рад престаје након заласка сунца. када се навикнете на ово тело и ум ће вам постати јачи. Мозак ће се боље одморити и разбистрити за сан. Тако раде калуђери и војници и зато имају снагу да служе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана