Знате ли зашто увијек требате спуштати даску од WC шкољке?

Г.С.
Знате ли зашто увијек требате спуштати даску од WC шкољке?

Да би показали колико је битно да се спусти даска од WC шкољке показао је научни експеримент.

Током експеримента у WC шкољци није било ничега осим воде. Такође није било кабине која је окруживала тоалет, нити су се људи кретали уоколо као што би могло бити у јавном WC-у

Научници су употријебили комбинацију зелених ласера и камера како би освијетлили ефект испирања WC шкољке на околину. Видео исјечак који је израдио тим истраживача са Универзитета Колорадо у САД-у, приказује налет малих капљица воде, невидљивих голим оком, које лете из WC шкољке након испирања.

И призор је супер одвратан, ако размислите о томе што би се све могло налазити у тим ситним капљицама.

- Људи су знали да шкољке испуштају аеросоле, али их нису могли видјети, каже инжењер грађевинарства и заштите околиша Џон Црималди са Универзитета Колорадо Бојлдер. 

Истраживачи су показали да капљице досежу висину до 1,5 метара након испирања, путујући брзинама које су на неким мјестима прелазиле два метра у секунди. Веће капљице брже се таложе на површинама, док мање могу лебдјети у ваздуху неколико минута, показали су истраживачи.

- Очекивали смо да ће те честице аеросола једноставно лебдјети, али изашле су попут ракете. Циљ WC шкољке је ефикасно уклонити отпад из шкољке, али ради и супротно, што значи да пуно садржаја прска према горе, каже Крималди. 

Током експеримента у WC шкољци није било ничега осим воде. Такође није било кабине која је окруживала тоалет, нити су се људи кретали уоколо као што би могло бити у јавном WC-у. У стварном животу, све би ове варијабле утицале на путовање капљица. Међутим, чак и у овом прилично умјетном окружењу, очито има пуно простора за воду – и све што носи – да изађе из WC шкољке, гдје би могла завршити залијепљена за површине и одјећу. Истраживачи мисле да би требало учинити више како би се смањио ризик од ширења патогена као што су Ешерихиа коли, Клостридиум дифициле, норовируси и аденовируси у јавним WC-има, с побољшаним приступима дизајну, вентилацији и свим опцијама дезинфекције.

Како би ова побољшања дјеловала ефективно, кључно је знати камо вода путује, што ова студија показује драматичније него икад прије – и то на начин који никада нећемо заборавити.

- Ако је то нешто што не можете видјети, лако је претварати се да не постоји. Али када једном видите ове видее, више никада нећете размишљати о испирању WC шкољке на исти начин, закључује Крималди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана