Знате ли зашто језик побијели: Ево како да му вратите праву боју

Г.С.
Знате ли зашто језик побијели: Ево како да му вратите праву боју

Бијели језик може бити забринут јер није нормално стање, али је већину времена безопасан. Постоје случајеви када бијела боја може бити упозорење на инфекције. На површини језика имамо мале избочине које се називају папиле и ту се складиште честице хране, бактерије и мртве ћелије.

Акумулација ових супстанци може изазвати бијелу боју. Редовним уклањањем отпада с језика можете ''чистити'' и проводити сталну детоксикацију организма. Чишћењем језика побољшава се осјетљивост пупољака окуса, освјежава дах, спречава се настанак каријеса, плака и болести десни.

Бијели језик може бити показатељ разних болести или посљедица завршетка лијечења. Стање језика се одувијек користило за дијагнозу болести у тијелу. Језик нам показује да нешто није уреду са тијелом прије појаве бола и може открити присуство болести.

Некада су древни исцјелитељи вјеровали да пацијент није потпуно излијечен све док језик не изгледа здраво, чак и ако су сви симптоми основне болести већ нестали. Формирање бијелог или другог плака на језику може бити узроковано многим стварима, али је најчешће повезано с нашом хигијеном зуба. Ствари као што су суха уста, температура, пушење, алкохол, дисање на уста, антибиотици и сличне могу изазвати бијел језик.

То може бити и знак ослабљеног имунитета или недостатка неких витамина и минерала у организму. Ако имате друге симптоме као што су бол и пецкање, боље је да се консултирате са својим љекаром да ли вам је потребно додатно лијечење.

Савјети за чишћење и дезинфекцију језика

Постоје трикови који вам могу помоћи да природно очистите и дезинфицирате језик. То ће помоћи у побољшању здравља десни, па чак и зуба.

Бијели лук

Невјероватно је, зар не? Уосталом, навикли смо да је бијели лук узрок лошег задаха, а не да је користан за чишћење уста. Игнорирајте своје предрасуде о бијелом луку и не плашите се да га једете сировог – он ће помоћи да убијете бактерије и да се ријешите бијелог језика.

Алое вера

Алоја има антиинфламаторна и љековита својства. Да бисте убили микробе на језику и десни, можете користити производе попут пасте за зубе и водице за испирање уста који садрже алое веру или пити сок од алое вере.

Со

Со је једно од најбољих средстава за чишћење језика. Абразивне честице соли ће уклонити нечистоће и мртве ћелије са језика. Поспите мало соли на језик и њежно четкајте четкицом за зубе једну минуту. Затим исперите уста водом. Поновите два пута дневно.

Куркума

Куркума није само зачин већ и одлична алтернатива антисептичким водицама за испирање уста. Мијешајте куркуму и сок од цитруса док не добијете пасту. Утрљајте пасту на језик 2 минуте, а затим темељно исперите топлом водом.

Четкица за зубе

Да бисте уклонили мртве ћелије и бактерије које узрокују ваш бијели језик, покушајте да њежно оперете језик четкицом за зубе од основе до врха језика. Не притишћите превише и одвојите вријеме, такођер не заборавите да оперете језик док перете зубе, то је једнако важно за здравље ваших уста, пише Бригхтсиде.

Дезинфекционо средство за испирање уста с биљем и сољу

Биље има љековита својства - као што су камилица, мента и жалфија. Узмите кашику сухе камилице, кашичицу нане и кашичицу жалфије и прелијте са 4 шоље кухане воде. Сачекајте да се супа охлади и проциједите. Затим у супу додајте кашику соли. Готово! Исперите уста овом природном водицом за испирање уста два пута дневно након прања зуба да бисте видјели резултате на свом језику.

Сода бикарбона

Сода бикарбона је састојак који има невјероватан број употреба, од печења до оралног здравља - то је као магични састојак. Према неким истраживањима, сода бикарбона може повећати пХ наших уста и језика, што резултира смањењем броја бактерија. Узмите лимунов сок и направите пасту коју ћете користити као пилинг за уклањање мртвих ћелија и бактерија са језика.

Користите стругач за језик

Попут четкице за зубе, стругач за језик се такођер може користити за уклањање бактерија баш као што га уклањамо из зуба четкањем. Бактерије и мртве ћелије се накупљају на површини језика, па их овом методом суштински ''уклањамо'' с језика. Исправан начин да га користите је да га поставите на задњи дио језика и повуците према врху језика. Исперите стругач и овај метод чишћења можете поновити неколико пута

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана