Знате ли шта се догађа с вашим тијелом ако сваки дан једете сир

GS
Foto: Unsplash

Храна коју једемо сваки дан највише утјече на наше здравље, па ако редно једете сир, важно је знати што он чини тијелу краткотрајно и дуготрајно.

Ако неко воли сир, стварно воли сир и може пронаћи начин да га угради у готово сваки оброк. Омлети из којих цури чедар, сезонске салате с козјим сиром, равиоли пуњени моцарелом, печени брие…

Можда желите смршати и питате се требате ли престати јести сир. Или можда желите смањити ризик од кардиоваскуларних болести. Овдје регистрирани дијететичари објашњавају све што требате знати.

Све док нисте прехрамбено осјетљиви на сир, регистрирани дијететичар Алексис Њумен каже да сир апсолутно може бити дио здраве прехране.

Сир је пун храњивих твари попут протеина, масти, калција, фосфора и витамина А, Б12 и Д', каже она. Она додаје да одређене врсте сирева (укључујући плави сир, брие и швицарски сир) имају посебну врсту масти која се зове коњугирана линолна киселина (или ЦЛА) која може помоћи у смањењу упале, кардиоваскуларних болести и претилости.

Алекс Касперо, регистрирани дијететичар на ДелишКовлеџу, слаже се да сир може бити дио здраве прехране све док се једе умјерено и ако је у прехрану укључена и друга храна богата храњивим тварима. Док сир има неколико важних нутријената, нитко не може живјети само од сира. Касперо каже да, иако сир има храњиве твари попут протеина и калција, такође садржи засићене масти и натријум, који могу негативно утјецати на тијело ако се конзумирају прекомјерно. Због тога је важно држати се умјерених количина сира и не јести га превише, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана