Знате ли како препознати сунчаницу?

GS
Знате ли како препознати сунчаницу?

Кренули су топли дани, понекад толико топли да нам се чини да се нећемо изборити на прави начин. Наравно, усљед разних обавеза и послова, деси нам се да смо у најтоплијем дијелу дана напољу, на отвореном, што мора у неком тренутку резултирати грашкама зноја.

Ипак, некад нам је толико лоше и тешко подносимо врућину, да је могућа и сунчаница. Како да је препознамо и који су даљи савети шта треба радити?

Сунчаница је стање узроковано прегријавањем тијела услед дужег излагања или физичког напора на високим температурама. Када је примјетите, потребан је хитан третман јер ако се не излијечи на вријеме може оштетити мозак, срце, бубреге и мишиће, пише "Маyо цлиниц".

Знаци сунчанице

Висока тјелесна температура - уколико примјетите да је она 40 степени или више.

Промијењено понашање - на ово мислимо и кад је ментално стање у питању, попут конфузије, узнемирености, нејасног говора, раздражљивости, делиријума и слично.

Другачије знојење - ако је сунчаница изазвана топлим временом, а кожа је врућа и сува на додир. Уз то, кожа вам може поруменити, а дисање може бити убрзано и плитко.

Мучнина и повраћање - можете имати мучни осјећај у стомаку, а неријетко се јавља и повраћање.

Повећан пулс - усљед сунчанице, пулс се може убрзати и повећати јер топлотни стрес представља огроман терет на срце. Може вам се јавити и главобоља.

Хитно јављање љекару

Наравно, одмах треба позвати хитну помоћ, а када је ријеч о хитним мјерама, требало би да расхладите прегријану особу. Потребно је да одведете особу у хлад или у неку затворену просторију и да јој уз то уклоните вишак одјеће.

Можете је хладити или "премазати" коцкама леда или под хладан туш ако сте у могућности.

За прву помоћ може послужити и сунђер натопљен хладном водом или добро натопљени пешкир око главе, врата, пазуха и препона, преноси она.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана