Знате ли да претјерано излагање сунцу може довести до тровања? Ово су симптоми

ГС
Знате ли да претјерано излагање сунцу може довести до тровања? Ово су симптоми

ВИСОКЕ температуре не носе опасност само од топлинског удара већ и од тровања сунцем. Да, то стање је стварно и врло је озбиљно. Обично га узрокује излагање ултраљубичастом зрачењу које изазива упалу коже па је заправо лаички назив за јако тешке опеклине од сунца.

За разлику од благих опеклина, тровање сунцем обично захтијева лијечење како би се спријечиле компликације попут оштећења коже, топлинског удара и рака.

Један од најчешћих симптома је отицање лица, које је најчешћа алергијска реакција на сунце. Други симптоми укључују црвенило коже и мјехуриће, бол и трнце, отеклине, главобољу, врућицу, мучнину, вртоглавицу и дехидрацију.

Тровање сунцем можете спријечити тако што ћете се склонити са сунца, односно боравити у хладу, особито између 11 и 15 сати. Носите шешир и лагану одјећу од прозрачних материјала те редовито наносите крему за сунчање. Избјегавајте тјеловјежбу или активности које вас загријавају. Једите хладну храну и освјежите се пићима, али се клоните алкохола, кофеина и топлих напитака. Истуширајте се хладном водом, дању затворите прозоре, али их отворите ноћу, кад температура зрака падне, преноси Индех

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана