Знакови да патите од мигрена

Г.С.
Знакови да патите од мигрена

Савремена медицина познаје више од 200 типова главобоља, међу којима је једна од најучесталијих мигрена. Мигрена може да буде и свакодневна, али код већине се јавља једном до два пута мјесечно.

Ријеч је о јакој главобољи праћеном мучнином и повраћањем и опћом слабошћу због чега је Свјетска здравствена организација сврстала мигрену на листу првих 10 разлога онеспособљености за рад, а с обзиром на то да од ње три пута чешће болују жене, она је међу њима у првих пет разлога одсуствовања с посла.

У лијечењу мигрене највећи значај се придаје лијековима антимигреницима, који код већине пацијената дају одличне резултате. Прије него посегнете за лијеком против мигрене, најбитније је да утврдите од ког типа главобоље болујете. Ово су сигурни знаци да патите од мигрене.

Појачано чуло мириса 

Када мигрена наступи, сва чула се појачавају, а посебно осјећај за мирисе. Они некада изазивају мучнину.

Пулсирање 

Многи пацијенти се жале да могу да чују благо пулсирање и откуцаје свога срца у глави, што може да буде показатељ да имају мигрену. Дешава се да када додирну своју главу, могу да осјете вену која пулсира.

Бљесци или тачкице 

Када мигрена почне, може да дође до благог вала електрицитета, који се манифестира попут свјетлуцавих тачкица или краткотрајних бљескова у видном пољу.

Слабост и трњење 

Мигрена захвата и сензомоторне нерве, који под њеним дејством слабе. Због тога можете тада осјетити малаксалост и трнце кроз читаво тијело.

Вал мучнине 

Многи који пате од мигрене осјећају мучнину и вртоглавицу, а није ријетко ни повраћање. Када се активирају мождани нерви, они утјечу на цријева, због чега долази до оваквих тегоба, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана