Значај коприве за наше здравље

ГС
Foto: vijesti.ba

Помало опасна, због листова који могу да вас опеку, али је изузетно корисна за здравље.

Коприва је вишенамјенски народни лијек код многих тегоба. Гледају је као траву, препознатљива је по тамнозеленим троугластим листовима са назубљеним ивицама.

Богата је различитим минералима, наручито гвожђем и витаминима А, Ц и К. Од ње се прави сок, чај, супа и паприкаш.

Коприва се препоручује за лијечење низа болести - чисти крв, обнавља црвена крвна зрнца, чисти тијело од непожељних и штетних ствари; лијечи тешке стомачне тегобе, менструалне и друге женске проблеме, болести мокраћних органа, слабо мокрење, тешка бубрежна обољења, запаљење бешике, чир на желуцу, цријевима и плућима, чисти плућа од слузи, лијечи тешко дисање и астму; јача цио нервни систем, лијечи несаницу, а користи се и за загријавање хладних ногу.

Чај - три велике кашике коприве прелијемо са 1 литром вреле воде, поклопимо и оставимо 5 минута; проциједимо и током дана можемо да попијемо и 2 литре тог чаја. Можемо се и благо засладити, а ако га подгријавамо, морамо да пазимо да га не прегријемо, јер тада губи своју љековитост.

Чајна мјешавина - у једнаким дијеловима се измијешају коприва, ивањско цвијеће и златница: једна велика кашика ове мјешавине стави се у 1/2 литре вреле воде; након 5-10 минута се проциједи и пије теком дана док је врло топла, у лаганим гутљајима. То је најбољи лијек против болести бубрега, посебно када имате грчеве у бубрезима.

Купка - свјежи листови се прокувају и у тој води се потопе хладне, промрзле ноге. Хладне ноге лијечимо тако што можемо да ставимо свјеже листове у ципеле, држећи их тако током цијелога дана.

Уље - исцијеђени сок од коприве се помијеша у једнаким дијеловима са ораховим уљем; добивамо уље које свако вече пред спавање мажемо на чело, сљепоочнице и груди; тиме се уклања нервоза, јачају живци и памћење.

Против опадања косе

Код пролазног опадања косе отклањањем узрока и правилним лијечењем коса почиње поново да расте.

Коприва - 100-200 г сувог коријена ставимо да преноћи у 3 литре хладне воде и други дан кувамо око 10 минута. Добијамо изванредно средство за јачање коријена косе и против опадања косе. Наравно, може се користити и свјеж коријен.

 

(vijesti.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана