Жлијезда која може да разори организам – никако не игноришите ове симптоме, доводе до тумора

ГС
Foto: Илустрација

Надбубрежна жлијезда једна је од најзначајнијих жлезда у организнму, која производи веома значајне хормоне за рад цијелог организма.

Десна жлијезда је у облику троугла, док је лијева више у облику полумјесеца. Састоји се из три дијела, капсуле, коре и мождине и сваки од тих дјелова лучи одређену врсту хормона.

Надбубрежна жлијезда је задужена за лучење неколико важних хормона, од којих су најважнији:

Полни хормони

Код мушкараца тестостерон се иначе лучи у тестисима, међутим, у случајевима да се то не дешава, у помоћ ускаче надбубрежна жлијезда са андростенедионом, DHЕА и DHEА-S хормонима који се могу претворити у тестостерон. Код жена луче женске полне хормоне, естроген и прогестерон.

Кортизол

Надбубрежна жлијезда такође утиче на лучење кортизола, хормона задуженог за регулисање циклуса спавања и буђења, што даље утиче на рад цијелог организма.

Алдостерон

Хормон који утиче на секрецију минерала из организма зове се алдостерон и лучи се у кори надбубрежне жлезде.

Када организам препозна симптоме стреса он одмах шаље знак надбубрежној жлијезди да почне са лучењем три хормона који ће створити одређене одговоре на стрес. Прво ће успорити метаболизам, појачати опрезност а онда и одговор на спољашње сигнале. У зависности колико дуго стрес траје, надубрежна жлијезда ће појачавати или смањивати секрецију ових хормона.

Једна од посљедица дугорочног стреса јавља се успорен рад или “успаваност” надбубрежне жлезде. Ова ситуација подразумијева да она не може да створи суспстанце које су неопходне за нормалан рад организма. У недостатку адреналина, кортизола, допамина или полних хормона, организам не може да функционише нормално, па долази до успореног рада или проблема у нормалном раду организма.

Најтежи облик болести надбубрежне жлијезде је тумор надбубрежне жлијезде или аденом. Симптоми овог обољења зависе од тога који дио жлијезде је оболио односно, које хормоне ова жлијезда лучи у већој количини или мањој него што је потребно.

Тако се код тумора надбубрежне жлијезде могу јавити појачане мушке карактеристике код жена или женских код мушкараца, уколико је захваћена кора надбубрежне жлијезде. Исто тако могу се јавити симптоми појачаног лучења кортизола, попут повећане тежине, масноће у горњем дијелу тела (нарочито иза рамена и лопатица), мршавост ногу, нередовне менструације, висок крвни притисак, остеопороза, модрице и општа потиштеност и депресија.

Коначно, тумор надбубрежне жлијезде може изазвати и појачано лучење адреналина што води у висок крвни притисак, слабост и грчеве у мишићима. Некада се аденом открије тек када почне да притиска околне органе. Тада се дијагноза може поставити једино ултразвуком надбубрежне жлијезде у љекарској ординацији.

Ипак, једна од најчешћих болести надбубрежне жлијезде је успорен рад жлијезде изазван смањеним лучењем адреналина. Може се јавити као одговор на дугорочни стрес, када организам исцрпи све депое адреналина и престане да адекватно одговара на стрес. Тада се јавља општа слабост, депресија, апатија, мутан вид и хроничан умор, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана