Жене у Шпанији ће моћи изостати до три дана с посла уколико имају болан менструални циклус

ГС
Foto: Илустрација

МАДРИД- Женама у Шпанији ће бити дозвољено да изостану до три дана с посла уколико имају болан менструални циклус.

Очекује се да ће закон бити усвојен наредне седмице, што значи ће Шпанија постати прва држава у Европи која је женама пружила овакав вид подршке. Раније су то урадили Јапана, Јужна Кореја, Индонезија и Замбија.

Шпанско друштво за гинекологију и опстетрицију је раније утврдило да отприлике једна трећина жена које имају менструацију пате од дисменореје, односно бола у матерници. Оне се такође сусрећу са дијарејом и јаким главобољама.

Истраживање хуманитарне организације Bloody Good Period показало је да 73 посто жена отежано раде током менструације.

"Овакви подаци су неприхватљиви. Љекари и остатак друштва би се требали више укључити у рјешавање овог проблема. Када се проблем не може медицински ријешити, сматрам да је разумно прогласити га привременим инвалидитетом. Дакле, ако жена има веома болну менструацију, треба јој дозволити да остане код куће", изјавила је шпанска државна секретарка за равноправност и борбу против родног насиља Анхела Родригуез за Ел Периодико.

Ученицама у школама у Шпанији ће бити омогућено бесплатно кориштење хигијенских потрепштина. Исто тако, ПДВ од продаје уложака и тампона биће укинут у супермаркетима, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана