Жене које спавају мање од седам сати у ризику од опаке болести

ГС
Жене које спавају мање од седам сати у ризику од опаке болести

Жене који спавају мање од седам сати ноћу ризикују да добију дијагнозу дијабетеса типа 2, тврди студија. Амерички научници су открили да губитак само 90 минута сна сваке ноћи повећава инсулинску резистенцију код жена.

Тада ћелије тела не реагују правилно на инсулин који тело производи, хормон који регулише шеćер у крви, иначе познат као глукоза. Ефекти су били још јачи код жена у постменопаузи.

 

-Током свог живота, жене се суочавају са многим променама у својим навикама спавања због порођаја, одгајања деце и менопаузе. Током дугог периода, стални стрес на ћелије које производе инсулин може да изазове проблем, који на крају доведе до дијабетеса типа 2 - рекао је главни аутор студије, професор Мари Пјер Ст-Онже са Универзитета Колумбија.

 

 

Налази објављени у часопису "Дијабетес Кер" (Dijabetes Care) показују да чак и благи недостатак сна, који траје само шест недеља, изазива промјене у тијелу које повећавају ризик од развоја дијабетеса типа 2. Није познато да ли више сна може смањити ризик од дијабетеса типа 2. У студији је учествовало 38 здравих жена, од којих је 11 било у менопаузи.

 

Они су рутински спавали најмање седам и по сати, али су за потребе студије то смањили на око шест сати током шест недјеља. Жене су праћене уређајима који се могу носити, а истраживачи су мерили инсулин, глукозу и телесну масноћу. Студија је открила да је недостатак сна повећао ниво инсулина наташте за више од 12 процената укупно, а за више од 15 процената међу женама у пременопаузи, преноси Најжена.ало.рс.

 

Инсулинска резистенција се повећала за скоро 15 процената укупно, а за више од 20 процената међу женама у постменопаузи.

- Потребна су даља истраживања како би се утврдило да ли више сна може побољшати ниво шећера у крви и смањити ризик од дијабетеса типа 2 - закључио је професор Ст-Онже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана