Зеље је прољетни „чистач“ организма од инфекција, токсина и паразита

GS
Foto: Shutterstock

Иако је богато бројним хранљивим материјама, зеље се од давнина сматра „храном за сиромашне“ која ће у прољеће обавити „велико спремање организма“

Зеље је самоникла биљка, лиснато поврће чији крупни листови, помало кисели и горки, садрже оксалну киселину, која може да буде токсична уколико се пречесто једе. Али, постоји и питомо земље, које се сади као и друго поврће. Стиже у пролеће и иако је богато бројним хранљивим материјама, зеље се сматра „храном за сиромашне“. Коријен ове биљке доста се користио у традиционалној медицини широм света за лечење различитих поремећаја, а све због својих лаксативних, диуретичких, антипиретичких и антиинфламаторних својстава, као и за лијечење рана.

Најукусније је младо зеље јер не садржи горчину као старији листови

Зеље садржи антрахиноне, танине, флавоноиде и фенолне киселине, а нека од ових једињења показала су антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте. Резултати различитих истраживања показују да су неки антрахинони имали антиинфламаторно дејство, а рхеин, такође антрахинон, недавно је предложен за дуготрајно лијечење остеоартритиса. 

Листови зеља имају „коврџаве“ ивице, чија је улога да хватају кишу, маглу и росу, каналишу воду према централној жили листа, а затим према корену. Стручњаци наводе да се за исхрану користе млађи листови јер старији, који су дуже били изложени сунчевој свјетлости, садрже доста горчине.

Зеље се користи као замјена за месо

Зеље је веома богато витаминима (А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е и К), а највише витамином Ц и минералима као што су гвожђе, фосфор и калцијум. Због нутритивних вредности зеље се у вегетаријанској кухињи често користи као замена за месо. Богато је угљеним хидратима, целулозом, беланчевинама, флавоноидима, танинима, етеричним уљима, једињењима антрахинона, као и минералним солима гвожђа, калијума, калцијума, натријума и фосфора.

Прољетни „чистач“ организма који јача имунитет

У народној медицини зеље се од давнина користи за боље варење, а с обзиром на то да је један од најмоћнијих антиоксиданаса одлично је за детоксикацију, чишћење црева али и комплетног организма. Такође, сматра се да отвара апетит код људи који „слабо“ једу, а добро је и за снижавање крвног притиска, преноси ЕклиникаТелеграф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана