Желите да задржите препланулу кожу и по повратку са мора: Ови трикови ће вам помоћи у томе

ГС
Foto: Илустрација

Изглед лијепо преплануле, тамне и осунчане коже годинама је најпожељнији природни изглед љети, а ако сте љубитељ бронзаног изгледа и по повратку са одмора најбољи начин да то постигнете је да се придржавате једноставних и веома ефикасних савјета стручњака.

Наиме, козметичари и дерматолози нас често обасипају савјетима како да заштитите кожу од штетног утицаја сунца, како да је хидрирате и одржите меком и током најтоплијих дана, а имају и неколико кључних савјета који ће вам помоћи да одржите леп препланули тон коже.

Пратите ове савјете и задржите преплануо тен до краја октобра.

Туширање млаком водом

Једно је јасно – ако желите да ваше сунчано путовање потраје што је дуже могуће, свакако се не треба туширати топлом водом. Врућа вода исушује кожу и дехидрира је, а брже уклања ћелије коже, што ће довести до ранијег љуштења препланулог тена. Генерално, избјегавајте дуготрајно купање и туширање у топлој води.

Хидрирање коже тијела

Током врелих љетних дана, након излагања морској води и сунцу, кожи је најпотребнија дубинска хидратација. Хидратација коже је изузетно важна прије, током и послије сунчања. Кожу можете хидрирати различитим производима, попут крема, лосиона или уља, важно је да их користите свакодневно, а препоручује се чак и два пута дневно. Можете набавити специјалне производе намијењене њези коже послије сунца, који често садрже састојке који ће допринијети природном одржавању осунчаног тена, а истовремено његују кожу изнутра.

Пијте пуно течности

Није довољно наносити лосионе да би тијело и организам били хидрирани. Водите рачуна да уносите довољно течности, идеално воде, јер ћете тако продужити живот свим ћелијама у вашем тијелу, укључујући и оне на површини коже које су потамниле.

Редован пилинг

Иако би многи инстинктивно помислили да ће пилинг уклонити препланулост, погрешили би. Пилинг ће уклонити мртве ћелије коже и заправо је припремити идеално за сунчање. Након пилинга кожа је свјежа и чиста, а боја коју већ имате трајаће дуже јер се неће сушити нити љуштити. Али немојте претјерати, пилинг отприлике сваке двије недјеље.

Једите храну богату бета каротеном

Шаргарепа, манго, кајсије, паприка (црвена, наранџаста, жута), слатки кромпир, бобичасто воће, црвене јабуке и, заправо, готово свако воће и поврће обојено наранџасто су богати витамином Ц и бета каротеном, који су заслужни за преплануо изглед коже. Витамин Ц је важан за изградњу колагена, док су каротеноиди одговорни за потамњење коже, али и за одржавање преплануле коже. Зато љети напуните тањир наранџастим и жутим воћем и поврћем, које ће вам обезбиједити дужи препланулост, али и обезбиједити свом тијелу довољне количине свих потребних минерала и витамина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана