Због којих здравих навика се заправо дебљате

B92
Foto: Pixabay

Наука и истраживачке методе се свакодневно развијају тако да је сада утврђено да неке навике за које смо мислили да су здраве заправо подстичу дебљање.

Умјесто шећера конзумирате вјештачке заслађиваче

Произвођачи вјештачких заслађивача често додају масти које су изразито штетне, као што су палмино уље и павлаку како би надокнадили укус.

Такође, додају полиоле (шећерне алкохоле) који имају лаксативан ефекат. Уколико вам се једе слатко, конзумирајте обични шећер, али у умјереној дози.

Вјежбате свакодневно

Добро је што сте посвећени рутини вјежбања, али уколико слободно вријеме проводите трчећи или дижући тегове, ваше тијело се неће довољно опоравити.

Ово повећава ризик од повреда и заправо омета ваш напредак. Стручњаци предлажу да узмете један или два слободна дана седмично.

Након тренинга пијете смутије

Уколико је ваш тренинг трајао дуже од сат времена, сасвим је довољно да након њега поједете оброк богат протеинима. Конзумирање смутија прије "правог" оброка је непотребно јер ће вас удебљати.

Одлажете оброке

Уколико прескачете оброке када идете на вечеру након посла и слично, направићете више штете него користи. Тешко се контролишете када једете, а гладовали сте читав дан. На овај начин унијећете много више калорија него што сте планирали.

Превише конзумирате "здраве" грицкалице

Све више људи због брзог начина живота почиње да конзумира "здраве" грицкалице. Произвођачи приликом рекламирања користе изразе попут "немасне намирнице", "безглутенска чоколада" и слично. Врло је битно да прочитате састав на паковању јер је у већини случајева ријеч о нездравим грицкалицама, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана